ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Události roku 2015

28. ledna 2016

 
Vánoční slavnost
22. 12. 2015

Poslední společné dny v tomto roce jsme pojali slavnostně. Sešli jsme se ve vánočně vyzdobené jídelně, která byla prosycena vůní jehličí a cukroví, jenž klienti společně se zaměstnanci upekli. Ze všech stran na nás dýchala sváteční atmosféra. Na plátno jsme si promítli sestřih „nej“ akcí za celý rok, zavzpomínali a zasmáli se.
Po krásném a příjemném povídání o všem, co k těmto svátkům patří, přišly na řadu klasické tradiční zvyky. Nejdojemnější tradicí bylo pouštění „lodiček“, kdy se na vodní hladině, v ořechových skořápkách, třepotala malá živá světýlka, která se odrážela v očích každého z nás. Nenašel se snad ani jeden človíček, který by si svou lodičku nezapálil a nepustil po vodě.
Na závěr, početná skupina, pod vedením slečny Jany Janové, připravila minikoncert vánočních koled. Bylo to krásné zakončení dopoledne, které pohladilo po duši a ještě více umocnilo zimní náladu. Všichni jsme se rozešli s úsměvem na tváři, plni očekávání příchodu Štědrého dne.
Zpracovala: Bc. Ivana Kotrová

   

SANTÉ přijímá dary
18. 12. 2015

Atmosféra Vánoc, která díky masmédiím „buší“, do většiny lidí už od podzimu, nás na své vlně donesla až do okamžiku, kdy naši organizaci navštívili vzácní hosté. V plné místnosti jsme přivítali primátora Bc. Daniel Pawlase s dalšími představiteli města Havířova. Um našich klientů jsme předvedli muzikálovým představením o Karlu IV. Poté přišel čas na klasickou „tiskovku“, ve které čtyři hosté odpovídali na všetečné otázky klientů. Po poslední odpovědi přišel čas na rozbalování darů. Dary rádi využijeme pro zdokonalení kvality námi poskytovaných služeb.
Děkujeme.
Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

   

Tomáš Klus revival – zábava k tanci a poslechu

16. 12. 2015

V předvánočním čase jsme v denním stacionáři Čelakovského strávili netradiční příjemné dopoledne. Místnost, která běžně slouží k aktivizačním činnostem, se proměnila v taneční sál ozvučený sympatickou hudební skupinou Láska Agency. Mladí muzikanti hrající na kytaru, housle, klarinet, akordeon a bubínky, zpívali písničky populárního českého zpěváka Tomáše Kluse a mezi ně vkládali tradiční české vánoční koledy. Tanečně laděné skladby okamžitě zvedly ze židlí většinu klientů. Muži vyzvali k tanci ženy, přidávali se také zaměstnanci, písničky nenechávaly nikoho v klidu. Taneční parket byl zaplněný do posledního centimetru, 32 klientů ze všech středisek se vlnilo v rytmech písní Tomáše Kluse. V sále vládla pohoda a veselá nálada. Hudebníci střídali rychlejší a pomalejší písničky, aby si klienti mohli při pomalejším tanci trochu odpočinout. Je obdivuhodné, že většina jich tento taneční maraton vydržela až do konce. Závěrem jsme se s mladými hudebníky rozloučili a po zbytek dne nám ještě v uších zněly hezké melodie. Tato vydařená akce měla velmi pozitivní ohlas a všichni zúčastnění se příjemně bavili.
Zpracovala: Mgr. Proboszová
 
  

„Vánoční Praha“
15. 12. 2015

Velkým přáním mnoha našich klientů bylo navštívit vánoční Prahu. Byli jsme v ní už vícekrát, ale matička měst českých se jen tak neokouká. Celkem 40 klientů se v menších skupinách pohybovalo po Praze. Každá měla na sobě nezávislý program, který byl organizován podle možností jednotlivých osob. Většina klientů shlédla výstavu „Saudek a Saudek 80“, na které se seznámili s osobnostmi bratrů, z nichž první je jeden z nejpopulárnějších českých fotografů a druhý, bohužel už zesnulý, jeden z nejznámějších karikaturistů a grafiků. Navštívili jsme trhy na Václavském a Staroměstském náměstí a kromě mnoha stánků viděli „načančaný“, strom známý z televizních zpráv. Většina z nás konstatovala, že je moc hezký, ale Havířov má pěknější. Zima nebyla naštěstí moc velká a pochody po Praze příliš dlouhé, přesto se na zpáteční cestě, v teple vlakové soupravy, většina z nás nechala ráda obsluhovat stevardy. Hlavní cíl, vidět vánoční Prahu, byl splněn bezezbytku. Děkujeme panu Nevrlému, že jsme se mohli do Prahy vydat, za jím věnované sponzorské peníze.
Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

    

Vánoční městečko
9. – 10. 12. 2014

Na sníh jsme v předvánočním čase čekali marně. A tak sváteční náladu navodily alespoň tradiční trhy v podobě „Vánočního městečka“. Po dva dny jsme se věnovali návštěvníkům „našeho“ skleněného stánku. Poskytovali jsme informace k námi poskytovaným službám, velký obdiv si získala tvorba našich klientů. Společné tvoření věnované dětem na okamžik vykouzlilo pohádkovou zimní atmosféru, když jejich šikovné ruce s naší pomocí vytvářely originální dekorace v podobě sněhuláků. Nadšení v očích a úsměvy mluvily za vše.
Zpracovala: Lenka Jurczková

   

Mikulášská v organizaci
4. 12. 2015

Rachot řetězů a zvuk andělského zvonu a ten nejdůležitější, který rozdává dárky. Tři postavy, které jsou dětmi očekávané většinou s pocity radosti. Jsme sice dospělí, ale proč si někdy nezahrát na dítě. Mikuláš se svým „průvodem“ obešel střediska a rozdal dárky všem klientům. Velké díky patří panu Ing. Goreckému za to, že koše s dárky nebyly prázdné a v očích klientů svítila světla spokojenosti. Poděkování patří také dvěma klientům, kteří pomohli s postavami čertů.
Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza

    

„Bazénové centrum hotel Vitality - Vendryně“
1. 12. 2015

První prosincový den nás objednaný autobus odvezl do Vendryně u Třince, do Hotelu Vitality, kde celkem 34 klientů vyžilo všech vodních aktivit, které hotel poskytoval. Vystřídali jsme vířivé vany, bazény a snad veškerou teplou vodu, co v hotelu byla. Moc jsme si tento jednodenní pobyt užili. Nejvíc byli nadšeni všichni imobilní klienti. Oběd jsme měli zamluvený v restauraci „Vitální restaurace“, kousek od hotelu. Moc děkujeme za sponzorský dar pana Nevrlého, neboť díky němu jsme tento výlet uskutečnili.
Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza


   
Turnaj v pexesu
18. 11. 2015

Dvaatřicet hráčů se v jídelně střediska MIKADO utkalo o titul mistra ve hře pexeso. Díky velké podpoře diváků byla na II. ročníku turnaje příjemná atmosféra po celou dobu. Účastníci byli vyburcováni k lepším výkonům a tím mohli prokázat schopnosti a možnosti své paměti. Ti nejlepší jednotlivci se probojovali až do finále. Krásné čtvrté místo obsadil Roman Mička. Třetí místo získala Petra Morčinková, druhé místo Michal Oláh a Mirek Kubiena se stal vítězem celého turnaje.
Zpracovala: Pavla Šeligová
    

Hasičské muzeum
11. 11. 2015

Zajímavé muzeum se nachází od roku 2005 v Ostravě - Přívoze, kde sídlí v budově někdejšího německého sboru dobrovolných hasičů. 
Samotnou expozici hasičského muzea tvoří několik částí, kde se snoubí historie hasičství, od primitivních hasících pomůcek, pump a čerpadel, přes koňské povozy a první hasičská auta, se současnou moderní technikou hasičů. Na samotném začátku prohlídky nám byl promítnut zajímavý film. Po té jsme procházeli expozici s průvodcem, který nás po celou dobu zahrnoval zajímavým výkladem. Na modelových situacích jsme si prohlédli pracoviště Integrovaného bezpečnostního centra, spolupráce integrovaného záchranného systému, ukázky záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou. Také nechyběla ani ona známá hasičská skluzná tyč. Na závěr jsme měli možnost si vyzkoušet vyprošťování člověka ze studny, prohlédnout si moderní plně vybavené auto, sloužící pro různé záchranné akce, čerpat starým čerpadlem, či si sednout na starý dřevěný povoz vedle figuríny v dobové uniformě. 
Tento den byl pro nás plný informací, zajímavostí a hezkých zážitků.
Zpracovala: Ivana Kotrová


   

Autorská výstava Aleše Cholevy „Můj svět“
3. - 30. 11. 2015

V měsíci listopadu byla, v Kavárně Sluníčko v Havířově, zahájena první samostatná výstava výtvarných prací Aleše Cholevy. Pro autora to byla velká událost, na kterou se velmi dlouho a pečlivě připravoval. Vernisáž obohatila zpěvem dvou písní slečna Jana Janová za klavírního doprovodu paní Moniky Otiskové. Úvodního slova se ujala ředitelka organizace paní Bc. Monika Havlíčková. Nejkrásnější proslov k přítomným měl ale autor sám. Podařilo se mu v jednu chvíli hosty dojmout i rozesmát. V prostorách kavárny mohli návštěvníci zhlédnout několik málo obrazů z jeho sbírky, věnované převážně tématům vesnic a lidským portrétům. Vernisáže se zúčastnili zaměstnanci organizace, autorovi přátelé, klienti a jejich rodinní příslušníci a několik návštěvníků z řad veřejnosti. Tímto moc děkujeme majitelům kavárny Sluníčko.
Zpracovala: Ivana Kotrová

    

„Orlovské múzy“ aneb Spolek Pokustón poprvé v akci
21. října 2015

Letošního ročníku jsme se účastnili dvěma prezentacemi našich dovedností, divadelním představením a písní.
Za píseň „Samba v kapkách deště“, získali klienti střediska MIKADO, stejně jako loni druhé místo. Premiéru zažilo nejen muzikálové představení Karel IV., ale také nově vzniklý Spolek Pokustón. Jejich první "velký" výstup doprovázely obrovské emoce, obavy a tréma, jak zvládnou své role, jak je přijme obecenstvo. Jakmile však nastoupili na scénu, veškeré obavy se mávnutím kouzelného proutku rozplynuly a všichni se ve vzájemném souznění hravě vznášeli 14. stoletím. Několikaměsíční úsilí příprav jedné z etap českých dějin poprvé představili širší veřejnosti a bylo korunováno nejen pozitivními ohlasy, ale také oceněním nejvyšším. Radost a pýcha klientů Denního stacionáře ze společného úspěchu byla neskonalá a na místě. Radost za poděkování, za krásný kulturní zážitek, nejen od představitelů města Orlová a herečky Terezy Branné, ale také z řad obecenstva, byla mnohem větší, než z věcných dárků. Milou trofej - Anděla alias Múzu máme vystavenu na čestném místě v Denním stacionáři - přijďte se podívat.,
Zpracovali: Bc. Barbora Soukalová a Bc. Zdeněk Krejza

  

Podzimní turnaj v šipkách
15. 10. 2015

Zahrada střediska osiřela pro plískanice a plíživý chlad, který přináší nastupující roční období. Akce se na čas přesunuly dovnitř. Pozvali jsme klienty všech středisek a letos podruhé se sešli na turnaji v šipkách.
Mohli jste vidět skutečný mistrovský souboj. Chladné soustředění i bouřlivé emoce provázející každý hod, důrazné upozorňování soupeřů na dodržování platných pravidel i ocenění jejich výkonu. V čase věnovaném sčítání bodů mezi jednotlivými koly se prostory linula vůně čerstvě upečených moučníků a připravovaných teplých nápojů. Hudba mnohé vyzvala k tanci. Vítěz? Byl překvapivý a překvapen. Snad proto Jaroslav Sikorai svůj úspěch tak radostně prožíval.
Zpracovaly: Lenka Jurczková, Iveta Škorvánková

    

Výtvarníci SANTÉ vítězí nad oblaky
14. 10. 2015

Napětí skončilo. Všichni ze zhruba 220 soutěžících už vědí, komu z finalistů náleží první tři místa za nejlepší zpěv, výtvarné dílo a nově také za digitální fotografii a video v celostátním výtvarném a pěveckém festivalu pro handicapované talenty Nad oblaky aneb každý může být hvězdou 2015.
Ta nejlepší výtvarná díla pomáhal vybírat sochař a malíř Kurt Gebauer. V porotě zasedli zástupci krajů, ministerstev, novináři i zpěváci a kmotrou byla už tradičně Kateřina Kornová.
Porota vyhodnotila jako nejlepší v kategorii kolektivů výtvarné soutěže klienty naší organizace. SANTÉ reprezentovalo svými díly 13 klientů, z nichž 7 se zúčastnilo samotného finálového galaprogramu na Výstavišti Flora Olomouc dne 14. října 2015.
Zpracoval: Mgr. Marek Záruba

    

„O pohár SANTÉ“
Turnaj v sálové kopané
6. 10. 2015

Ve velké tělocvičně Městské sportovní haly se nesl pokřik povzbuzujících diváků, kteří letos přišli „mohutně“ podpořit hráče jednotlivých týmů, bojujících o putovní pohár.
V turnaji změřili své síly obhájci loňského titulu SK Nováci Město Albrechtice, SK KAMEŇÁCI Prapos, Žukováci, SPMP Havířov, Kopretina Vlčovice, CHACHAŘI a dva týmy pořádající organizace SANTÉ centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb.
Před zahájením turnaje byla družstva za přítomnosti zástupců klubů rozlosována do dvou skupin A a B. Právě díky tomuto losování došlo k situaci, že přibližně v polovině turnaje, diváci shlédli derby mezi dvěma domácími týmy „SANTÉ Havířov A“ a „SANTÉ Havířov B“. Domácí týmy si nedarovaly ani centimetr hrací plochy a zápas byl dramatický až do konce.
Jedním z atributů turnaje je přijet v dalším ročníku obhájit vyhraný putovní pohár z loňska. Fotbalisté SK NOVÁCI Město Albrechtice, měli letos těžší pozici, přijeli v oslabení. Došlo na pořekadlo, že „snaha není koksovatelná“ a tak se obhájci loňského titulu přes veškerou snahu umístili na nepostupovém místě a nemohli zasáhnout do zápasů o medaile.
Do finálových bojů postoupily čtyři týmy. O třetí a čtvrté místo se utkaly místní týmy „SANTÉ Havířov A“ a „SPMP Havířov“. Hráči SPMP přišli na turnaj dobře technicky vybaveni z tréninků a na jejich hře to bylo poznat. Po pár minutách utkání se jim podařil vsítit první gól. Týmu domácích se pak dvakrát podařilo vyrovnat výsledek na nerozhodně. Tak došlo na penalty, které zvládli lépe hráči SPM Havířov a v konečném pořadí se tak umístili na pěkném třetím místě
Ve finálovém boji o první a druhé místo se utkaly družstva „CHACHAŘI“ z Ostravy a „Kopretina Vlčovice“. Hráči z Vlčovic byli od začátku turnaje neporaženým týmem. Potrápili všechny soupeře a podobný průběh měl i finálový zápas. Přestože jim „CHACHAŘI“ nedali vítězství zadarmo, Vlčovice byly jasně nejlepší.
Kromě medailí, dortů, diplomů a cen za první tři místa se rozdávala i jiná ocenění, cenu fair play získal za svůj poctivý přístup ke hře René Kubíček, nejlepším brankářem byl oceněn René Maška, nejlepším střelcem se stal Jan Širanec a cenu o nejlepšího hráče získala Andrea Zajoncová.
Turnaj se mohl pyšnit svou kvalitou nejen výkony hráčů, ale i díky výborné spolupráci s několika subjekty. Ceny pro hráče pomohla z části zajistit Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením Havířov, která ve spolupráci s firmou SEMAG zajistila dorty pro vítězné týmy a drobné ceny pro ostatní družstva.
Halu, šatny a zázemí pro hráče poskytla zdarma Správa sportovních a rekreačních zařízení Havířova.
Letošní devátý ročník byl mimořádný v tom, že s přípravou i kvalitou samotného turnaje pomohly zaměstnankyně Billy z OD Elán. Samy přišly s návrhem pomoci naší organizaci. Z nápadu se vyklubalo zajištění svačin a pití pro všechny hráče, zajištění cen pro všechna družstva, pomoc rozhodčímu a udržování skvělé atmosféry v hale a také neméně důležitá pomoc se zajištěním zázemí, kterého využívali všichni účastníci akce.
Kvalitní ceny pro zúčastněné zajistila také pořádající organizace a to díky finančnímu daru, který pomohli získat manželé Nevrlí, rodiče jedné klientky naší organizace.
Zpracoval: Bc. Zdeněk Krejza


    

Po trati...
23. a 30. 9. 2015

Do Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě jsme se vypravili stylově, po železnici. Cestovali jsme moderní klimatizovanou vlakovou soupravou. O to větší byl kontrast mezi moderním a tím, co bylo kdysi. Nenápadný vstup do prostor muzea ve vlakové stanici Ostrava - střed všem otevřel příležitost seznámit se s počátky železniční dopravy našeho regionu i obsluhovat možná už zapomenutá vybavení výpraven vlaků. Velkým lákadlem pro klienty byl trenažér strojvedoucího. Klienti na něm, s „ajznboňáckou“ čepicí a klasicky modrém saku, vyzkoušeli simulaci řízení lokomotivy.
Prohlídkou jsme byli nadšeni. Děkujeme zaměstnancům muzea za čas, který nám věnovali. Rádi se vrátíme.
Zpracovala: Lenka Jurczková

    

Prezentace organizace na Veletrhu sociálních služeb
17. 9. 2015

Velmi atraktivní záležitostí byla pro nás účast na veletrhu, který se uskutečnil pod záštitou Magistrátu města Havířova. Na Náměstí republiky měli možnost se prezentovat všechny organizace poskytující lidem sociální služby v našem městě. Organizaci SANTÉ jsme prezentovali několika způsoby. Jedním z nich bylo vystoupení hudebního seskupení Trinity, tentokrát na známý hit skupiny Olympic „Vymyslel jsem spoustu nápadů“. Tato cover verze na djembe, štěrkadla, klávesy, tanburínu a zpěv klientů vzbudila příznivé ohlasy u diváků. V obležení dětských i dospělých návštěvníků veletrhu byly kreativní zážitkové dílny. Zručné ruce drobných dětských prstů i upracovaných zkušených rukou dokázaly pod odborným vedením vyrobit krásné drobnosti použitelné jako dárek nebo dekoraci do domácnosti. Třetím způsobem prezentace organizace byl stánek s dekorativními předměty, které vyhotovily většinou ručně, s různou mírou podpory zaměstnanců a za přispění vlastní zručnosti, klienti organizace. Poslední formou prezentace byl PR stánek s propagačními materiály, letáky, kroniky, prezentace na PC. Dle reakcí návštěvníků akce splnila svůj účel.
Zpracoval: Bc Zdeněk Krejza

    

„DEN V ZOO PRAHA“
9. 9. 2015
Asociace poskytovatelů sociálních služeb ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a ZOO Praha připravili pro klienty sociálních služeb se zdravotním hendikepem obdobu našeho Dne otevřených dveří. Jejich pozvání přijalo spolu s námi na 1200 osob.
Doslova jsme nahlédli do života zvířat z míst nám běžně nedostupných. Seznámili jsme se s příběhy některých z nich, upoutalo nás povídání o náročnosti jejich chovu. Nadchly nás akrobatické kousky lachtanů s lehkostí předváděné v průběhu krmení. Prožili jsme krásný pozdně letní den.
Zpracovala: Lenka Jurczková

    

Ozdravně rekreační pobyt v Kúpelích Nimnice
I. turnus 30. 8. - 6. 9. 2015
II. turnus 6. - 13. 9. 2015

Klienty naší organizace po několika letech přivítalo zcela nové prostředí. Lázeňský areál skrytý mezi zalesněnými hřebeny Strážovských vrchů, na břehu přehrady Nosice, řeky Váhu nabídl atraktivní možnosti především kvalitní lázeňské služby, trávení volného času, relaxaci v přírodě. Osobní přístup personálu podpořil ozdravný cíl pobytu klientů. Opakovaně jsme navštívili léčebné procedury určené lékařem individuálně dle zdravotních potřeb klientů, dále wellness centrum s bazénem, vířivkou a solnou jeskyní. Ve volném čase jsme využili všech tanečních večerů, vypravili se na pěší túru, navštívili divadelní představení, poznali nejbližší okolí, jak lázeňského areálu samotného, tak nejbližších vesnic Nimnice a Nosice. Na výlet jsme si zajeli do přírodních rezervací Manínských a Súlovských skal nebo města Púchov. Podpora zdraví, relaxace, navázání nových kontaktů a pohoda, byly symbolem pobytu, který se mohl uskutečnit za výrazné finanční podpory města Havířova.
Zpracovali: Lenka Jurczková, Zdeněk Krejza

   

„Na luftu“
27. 8. 2015 celodenní výlet do Beskyd

S batohy na zádech, pevnou obuví na nohou a vybaveni zelím, mrkví a suchým rohlíkem jsme se ocitli na úpatí Ondřejníku. Sluníčko v zádech, krásná příroda, všude plno dřevin, ptactva. Od našeho cíle, restaurace U Pařezu nás dělilo 3,5 km. Trasa byla mírná, udržovaná a v zalesněném prostředí. Klienti se orientovali podle mapy a turistického značení. Po ujití několika set metrů jsme nakrmili kůzlata a ryby. Jaké bylo naše překvapení, když jsme pak zjistili, že máme po cestě hledat poklad. Klienti se nadšeně předháněli s vírou, že zrovna oni budou jeho nálezci. Indicie skupinu skutečně dovedly k pokladu, který čekal spolu s obědem v restauraci U Pařezu. Byla to truhla plná čokoládových dukátů.
Dobrým obědem, kávou a zmrzlinou jsme výlet zakončili s tím, že příště musíme nasbírat ostružiny a maliny na koláč, který spolu upečeme.
Zpracovala: Tereza Šinkovičová

    
 
„Návrat do dětství“
26. 8. 2015

Přání klientů nás opět zavedlo do Ostravy. Stezkou kolem řeky Ostravice jsme kráčeli v záplavě slunečních paprsků nejprve k Nové radnici. Krásnou odměnou za trpělivost při proplétání se labyrintem jejich chodeb byl neopakovatelný pohled na Ostravu a okolí z Vyhlídkové věže. Hlavní cíl naší cesty však teprve čekal.
Ve vzpomínkách se všichni občas vracíme do mládí, my jsme se jim postavili tváří v tvář v Muzeu hraček. Poutavá komentovaná prohlídka nás vrátila o mnoho let zpět v čase. Z exponátů na nás dýchala historie i naše dětství. A pocit, když jsme vzali do rukou přes 100 let starou panenku? Poděkování pracovníkům muzea za krásný zážitek bylo klienty nejen vysloveno, ale i zachyceno v jeho kronice.
Zpracovala: Lenka Jurczková

   

Gril párty
25. 8 2015

Závěrečné letní grilování přineslo nejen přátelskou atmosféru společného setkání v rámci střediska, ale i novou výzvu. Klobásky či steak už pro nás představují jednoduchou přípravu, proto jsme se rozhodli pro ražniči. Klienti ukázali svou zručnost a trpělivost při přípravě surovin (kolik slz steklo po tvářích při loupání a krájení cibule). Při vlastním napichování špízů dali prostor i kreativitě. Tým věnující se tepelné úpravě na grilu s přehledem zvládl každé vzplanutí rozžhaveného uhlí, které hrozilo sežehnutím pokrmu. A kdyby, spálené je přece na krásu! Všem chutnalo a příjemně jsme se pobavili. Jen chlad předznamenávající změnu počasí nás donutil, o málo dřív než bylo plánováno, opustit zahradu.
Zpracovala: Lenka Jurczková
     

ZOO – Ostrava
5. a 6. 8. 2015

Ostravská zoologická zahrada se začala profilovat nejen jako zoologická, ale rovněž i botanická zahrada. Pozornost nás všech upoutala bohatá výsadba zeleně připomínající deštný les u pavilonu Evoluce, kde klienti obdivovali pohled na zvířata ze stromového patra pralesa a venkovní terasu s výhledem na africké kopytníky.
Další příjemnou zastávkou pro nás byla volně průchozí Expozice ptáků, která umožňuje zcela nerušený pohled na chovaná zvířata. Klienti tak mohli pozorovat poletující ptáky přímo v korunách stromů.
V příštím roce navštívíme Safari, kde si budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka různé druhy kopytníků a to Safari vláčkem.
Zpracovaly: Vladislava Myjavcová a Jana Janová

 
 
Turnaj v kuželkách
21. 7. 2015

Slunné počasí vylákalo 24 soutěžících do prostor naší krásné zahrady na klání v ruských kuželkách. Turnaj byl koncipován jako souboj jednotlivců, z nichž každý odházel pět náročných kol. Zpočátku byli někteří nejistí, zda hod technicky zvládnou. Šlo pouze o prvotní rozpaky a nedůvěru ve vlastní schopnosti. Po několika hodech už měli všichni svou techniku „vybroušenou“ a bojovali s velkým nadšením o co nejvyšší umístění. Nejlepší hod zaznamenal ve druhém kole Milan Janczar a to celými 16 body. Tím si zajišťoval v průběžném pořadí vedení turnaje. Ani tento mimořádný výkon mu však nezajistil první místo. Pořadím, totiž překvapivě zamíchala Věra Boturová. Posledním hodem za deset bodů posunula očekávaného vítěze na stříbrnou pozici a sama tím dosáhla na zlato. Bronzovou příčku obsadila pěknými výkony Pavla Andělová.
Turnaj měl skvělou atmosféru, v podobě výborného publika z řad zaměstnanců a ostatních klientů a DJ Marka, který doprovázel turnaj hudbou. K zázemí turnaje patřil velmi kvalitní „catering“, se kterým výrazně pomohli dva klienti.
Zpracovali: Neuwertová a Krejza
  

Zámek a zámecké divadlo v Litomyšli
14. 7. 2015

Seznamování se s historií naší vlasti a toulání po památkách patří neodmyslitelně k našim společným aktivitám. Není tedy divu, že další zastávkou na cestě za krásami a poznáním byla Litomyšl. Interiér renesančního zámku odpovídal tomu, že tato památka je zařazena pod ochranu organizace UNESCO. Prohlídka divadla, které je naprostým unikátem, byla zlatým hřebem zážitků na zámku. Venku se mezitím vybouřila největší nepřízeň počasí a slunce ohlásilo na zbytek dne dešťové embargo. To byla pro celou skupinu příjemná zpráva.
Odpoledne jsme se zaměřili na poznání města, jehož dominantou kromě zámku je monumentální piaristický renesanční chrám Nalezení sv. Kříže, který jsme měli možnost si prohlédnout zevnitř. Následně pak krásné Smetanovo náměstí, jemuž vévodí socha Bedřicha Smetany, který se narodil ve zdejším pivovaru.
Tento poznávací výlet do města opředeného dlouholetou historií, které je hojně navštěvováno také zahraničními turisty, se vydařil a s jistotou lze říct, že stál i za delší čas strávený v autobuse.
Bc. Krejza

  
 
Výlet na Skalku
9. 7. 2015

Lysá hora, Pustevny nebo Skalka? Snad proto, že jsou první dvě místa skoro jako „Václavák“, vypravili jsme se na místo známé, ale ne tak hojně navštěvované.
Slunce už bylo vysoko, když jsme po vystoupení z vlaku v Mostech u Jablunkova hledali turistické značení vedoucí k horské chatě. Nekonečné a místy náročné stoupání bylo pro nás velkou výzvou. Vzájemná podpora nakonec nikomu nedovolila boj, často jen s vírou ve vlastní schopnosti, vzdát. A co ti, kterým fyzická kondice neumožnila zdolání beskydského vrcholu? Směřovali na nevysoký hřeben nad obcí, který vyzýval k posezení v trávě s krásným výhledem do údolí a do místní Dřevěnky na Fojtství. V rámci Dne řemesel si tam každý vyzkoušel svou zručnost při domácích i polních pracích z dob, které jsou dnes už jen vzpomínkou.
Zpracovala: Jurczková

  

O pohár primátora města Havířova
27.6.2015

Společnost pro podporu lidem s mentálním postižením v Havířově letos poprvé uspořádala turnaj ve stolním tenise „O pohár primátora města Havířova“. Rádi jsme přijali pozvání porovnat své sportovní dovednosti se sportovci z organizací našeho kraje. Zápasy se odehrály v profesionálním prostředí herny klubu stolního tenisu Baník Havířov v městské části Šumbark v sobotu 27. 6. 2015.

Trénink stolního tenisu patří k pravidelným činnostem v naší organizaci a naše „členská základna“ se pomalu rozrůstá o nové zájemce. Jedním z nich byla nedávno Adéla Šustrová. A překvapila na turnaji velmi příjemným způsobem. Přes nepříliš mnoho odtrénovaných hodin získala bronzovou medaili v kategorii žen, o kterou se navíc musela poprat se zkušenější kamarádkou ze Stacionáře Lipová Andreou Zajoncovou. Očekávanější byl úspěch Víti Suchého, který se věnuje více sportovním aktivitám již dlouhou dobu. Přemožitele našel až ve finále mužské kategorie a odnesl si stříbrnou medaili. Završením turnaje byla kategorie týmů, kde se k výše jmenovaným přidali i Mirek Hrabal s Mirkem Kubienou a Jardou Hoppem. Výsledkem bylo druhé místo.
Děkujeme pořadatelům za pozvání, milé přijetí a péči během turnaje. Potěšili nás ceny včetně sladkého dortu, ale hlavně možnost ukázat své schopnosti.
Zpracoval: Mgr. Záruba

  

Den v Kotulově dřevěnce
19.6.2015

Přestože deštivý a chladný páteční den 19. 6. příliš nelákal k pobytu na zahradě, zahrada Kotulovy dřevěnky v Havířově zaplněna byla. Kdo si našel cestu, měl možnost, kromě prohlídky objektů patřícím Muzeu Těšínska, pozorovat práci zručných řemeslníků. Mezi ně se zařadili i naši „řemeslníci“. Rozložili své nářadí pod přístřešek historické budovy a nebáli se ukázat svou zručnost návštěvníkům. Dělali tak partnery přítomným kovářům, tkalcům, pekařům a dalším profesím.
Marcel Kubín a Marek Zajonc předvedli výroby košů, Radka Nováková a Jan Surovec ukázali trpělivost tkalců na dřevěném rámu, Jiří Navrátil získal pozornost svými dřevořezbami. Předvedli tak nejen řemeslo samotné, ale zároveň svou vlastní práci a získané dovednosti.
Mgr. Marek Záruba

 
 
Zahradní slavnost
„VÝPRAVA BALÓNEM"

18. 6. 2015
 
Za hudebního doprovodu klientů organizace stoupal „horkovzdušný balon“ ke korunám stromů naší zahrady a stal se dominantou akce, která neodmyslitelně patří k měsíci červnu.
Zahradní slavnost se nesla v duchu doby dávno minulé, kdy vzdušný prostor patřil výhradně ptákům a létání snílkům nebo několika lidem, kteří našli odvahu nechat se vznášet za pomocí horkého vzduchu.
Start balonu bylo vždy událostí mimořádného významu a u nás tomu nebylo jinak. Po odeznění slavnostního uvítání všech hostů se otevřel jarmark. Zahradou se linula vůně grilovaných výrobků masných a žízniví hasili žízeň mokem zlatistým nebo pramenitou vodou dle své chuti.
Aby upokojeny byly nejen požitky světské, ale i duševní, návštěvníci měli možnost zažít prekérní situace, které mohou nastat při letu balónem. Na vlastní kůži zmítáni větrem udržovali rovnováhu, strádali hladem a jídlo sobě opatřovali, cennou vodu téměř po kapkách nad vyprahlou zemí přenášeli, svůj balón bránili před útoky dravců a nakonec při prudkém klesání, pytle s pískem odhazovali.
Celou akci podbarvovala dobová hudba, která rozhýbala mnohé ztuhlé klouby návštěvníků této velké události.
Zpracoval: Bc. Krejza

  

Ocenění ze soutěže „radostí“

14.6.2015

Účast na výtvarných a sportovních soutěžích s celorepublikovou působností je vždy velkou výzvou. Také letos zařadili klienti naší organizace Santé – centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb, p. o. do svého programu přípravu a účast na XIV. ročníku soutěže „Svět mých radostí“ v Lysé nad Labem ve dnech 11. - 14. 6. 2015. Soutěž byla vypsána ve výtvarných oborech malba, kresba, koláž, plastika, alternativní techniky, užitková keramika a výtvarná fotografie. Možnost účasti dostali všichni talentovaní výtvarníci s fyzickým nebo mentálním hendikepem. Sedm klientů organizace Santé se připojilo k havířovským seniorům a ve spolupráci s odborem sociálních věcí Magistrátu města Havířova nechalo instalovat a zpřístupnit veřejnosti svá díla v prostorách výstaviště. Předvedli své obrazy, díla z keramiky, obrazové mozaiky z keramických střepů a dřevořezby. Výstavu prací osob s hendikepem, již tradičně spojenou s výstavou „Šikovné ruce našich seniorů“ a „Lázeňským veletrhem“ a již pátý rok i s výstavou růží a květin časného léta „Růžová zahrada“ navštívilo bezmála dvacet tisíc lidí. Porota jmenovaná pořadatelem soutěže práce vyhodnotila a udělila ceny v každé věkové kategorii a v každém výtvarném oboru.
Ocenění v letošním roce získala Adéla Šustrová za svou kresbu „Čtyři roční období“, kterou vytvořila v kreativním ateliéru Stacionáře Lipová. „Kreslení mě baví a jsem ráda, že to umím. Když můžu, tak jezdím na soutěže“, popisuje svou účast samotná Adéla, která dochází každodenně do denního stacionáře. „Kreslím ale i doma, nejraději perem, někdy vybarvuji pastelkami progresso. Obraz na výstavu jsem dělala asi dva měsíce“, doplňuje.
Výtvarné práce klientů a také výsledky jejich rukodělných činností bude mít možnost ocenit i havířovská veřejnost na blížících se prezentacích v Městské knihovně v Havířově v měsíci srpnu a v Kulturním domě Radost v říjnu.

Mgr. Marek Záruba

„Tři mušketýři“

23. 5. 2015
Slavný český zpěvák uvádí v textu své písně „že sliby se mají plnit alespoň o Vánocích“. Předsevzetí je to pěkné, my se snažíme na zimu nečekat a přání klientů plnit v průběhu celého roku.Jelikož kolébkou muzikálů v České republice je Praha vyrazili jsme vlakem směrem do středních Čech.
Naše, po muzikálu, vyprahlé duše se po zhasnutí světel v sále a vypnutí mobilních telefonů, které do doby působivého děje vůbec nepatří, začaly plnit kulturním zážitkem až po okraj. Velkou měrou k tomu přispěly kvalitní herecké i pěvecké výkony Josefa Vojtka, Jiřího Helekala nebo Radky Fišarové. K celkovému dojmu také přispěla dobrá režie, pěkná scéna i choreografie.
Ocitnout se v době, kdy slib znamenal pro muže více než jeho život a pro lásku byly taseny ostré meče, byl pro nás inspirativní, pěkný zážitek.
Zpracoval: Bc. Krejza

  


Volný čas a my…

V rámci projektu „Podpory procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji“ probíhala od září 2014 do dubna 2015 v našem Chráněném bydlení „Metodická podpora pracovníků a uživatelů“, organizovaná o.p.s. Jinak. Tento projekt se zabýval podporou klientův oblasti trávení volného času. Na začátku projektu byl vytvořen tým, ve kterém působil asistent, metodik určený pro naše středisko, pracovníci Chráněného bydlení a postupně zapojovaní dobrovolníci. Cílem bylo odbourání stereotypů a zkvalitnění trávení volného času s tím, aby aktivity přetrvaly i po skončení projektu a staly se součástí běžného života našich klientů. Nejen, že se naši klienti zúčastnili různých akcí pořádaných městem Havířov, sportovních aktivit, výletů do okolních měst, ale také jeli např. i do Prahy nebo Jeseníků. Také se povedlo zapojit jednoho imobilního klienta do pravidelné návštěvy Boccii. Tento projekt byl pro středisko velkým přínosem a jsme rádi, že jsme měli možnost se do něj zapojit.
Zaměstnanci Chráněného bydlení Santé
„Ze spolupráce s obyvateli chráněného bydlení, zaměstnanci a dobrovolníky vím, že projekt měl svůj význam. Společnými silami jsme přispěli ke zlepšení jejich života. Všem lidem v Chráněném bydlení Santé přeji, aby způsob trávení volného času a podpora lidmi kolem nich nebyla něčím nedosažitelným, ale aby se stala běžnou součástí jejich života, o nějž nám společně jde. Přeji Vám hodně síly a spoustu zážitků.“
Matěj Kopa asistent volného času, Jinak o.p.s.

 

Výlet do Luhačovic

14. 5. 2015

Za dlouhý čas strávený na cestě, nás lázeňské prostředí mnohonásobně odměnilo svým kouzlem. Při procházce lázněmi všem učarovala architektura Dušana Jurkoviče a samozřejmě jsme nezapomněli ochutnat minerální prameny. Navštívili jsme také místní galerii a díla v ní vystavená se mohou stát inspirací k další tvorbě. Ke kulturním zážitkům přispěl i klavír na kolonádě, který byl k dispozici všem procházejícím a odhalil mezi námi hudební talenty. S respektem ke zvykům lázeňských hostů jsme nakrmili luhačovické kachny, které nedočkavě vzhlíželi z břehů potoka. V lázeňské kavárně nám chutnaly teplé oplatky. Snad ani není třeba zmínit, že nebyl nikdo, kdo by si je jako dárek pro blízké nevezl domů.
Vychutnali jsme si každý okamžik tempem typickým pro lázeňský život a nikam jsme nespěchali.
Zpracovala: L. Jurczková
  

Spanilá jízda Sluneční soustavou
9. 4. 2015

Teplo slunečních paprsků se rozlilo ránem a vystřídalo tak chlad a rozmary počasí předchozích dnů. Náše počáteční svižné tempo na lesní stezce zpomalil pár koní s jezdci. Pozdravili jsme se s nimi, věnovali pohlazení krásným klisnám a pokračovali dál. Planetárium skryté mezi stromy nás nadchlo. Osvěžili jsme své znalosti noční oblohy, byli jsme ohromeni nádherou netradiční projekce, při níž jsme procestovali Sluneční soustavu. Pro mnohé z nás to byl okamžik úžasné relaxace. Navštívíli jsme i interaktivní expozice Experimentária a proto teď už například z vlastní zkušenosti víme, jaké to je poskočit si na Měsíci. Kdo ví, možná se sem vypravíme znovu. Láká nás navštívit Hvězdárnu a pozorovat noční oblohu.
Zpracovala: L. Jurczková

 

Plavecké medaile ze Zlína
2.4.2015

Po delším čase se konečně naši plavci opět mohli prezentovat na plaveckých závodech. Letošní Mistrovství České Republiky pro Moravu a Slezsko se konalo dne 2. 4. 2015 stejně jako v minulém roce v plaveckém areálu ve Zlíně. Naši plavci se velmi důkladně připravovali a podle výsledků velmi dobře. Nejúspěšnějším plavcem letošního ročníku se stal Miroslav Kubiena, který získal zlatý kov v disciplíně 25m prsa. Přidal ještě bronz za 50m prsa a bronz za štafetu. Je nutné vyzvednout rovněž výkon Miroslava Valáška, který zvládnul ve skvělém čase 200m volným způsobem a získal stříbrnou medaili. K doplnění medailového zisku přispěli plavci ve štafetě ve složení Miroslav Kubiena, Petr Kubala, Petr Valíček a Miroslav Valášek. Dík za reprezentaci SANTÉ náleží i Milanovi Hyžíkovi, který soutěžil v disciplíně 25m a 50m prsa. Všichni budou i nadále trénovat a připravovat se na další závody.
Bc. M. Krejčí

   
Velikonoční lidový Jarmark
28.3.2015

V sobotu 28. března 2015 se v areále Slezskoostravského hradu uskutečnil velikonoční lidový jarmark s ukázkami řemesel a prodejem lidově uměleckých výrobků, kterého jsme se v doprovodu našeho asistenta zúčastnili. Měli jsme možnost sledovat ukázky lidových zvyků, naučit se plést velikonoční pomlázku, namalovat si vajíčko nebo si vymodelovat na hrnčířském kruhu hrníček. Na jarmarku jsme načerpali inspiraci, jak nazdobit velikonoční vajíčka, vázy, košíčky a jiné tradiční výrobky. Ke zhlédnutí bylo velké množství lidových stánků s tou nejpestřejší nabídkou. Celou akci doprovázely folklórní taneční a zpěvácké soubory. Nechyběla dobrá nálada ani jarní atmosféra.
Zpracovala: P. Milková

   

Březen – Měsíc knihy

24. 3. 2015

V dnešní uspěchané době se lidé věnují zejména internetu a klasické knihy pomalu upadají v zapomnění. Abychom klientům přiblížili jejich význam, sešli jsme se na akci věnované jenom knihám.
Seznámili jsme se s tím, jak a kde kniha vznikla, kde si mohou knihu vypůjčit nebo koupit. Zabývali jsme se různými žánry knih – beletrie, poezie, encyklopedie a mnoha dalšími. Klientům se líbila soutěž, ve které určovali z jaké knihy je daný úryvek. Při této akci jsme si užili spoustu legrace a jistě ji budeme pro velký úspěch opakovat.
Zpracovala: M. Vacková

Putování na Pustevny
22. 3. 2015

V ranních hodinách jsme se společně s našim asistentem vydali do Rožnova pod Radhoštěm, odkud jsme autobusem vyjeli na osadu Pustevny nedaleko mýtické hory Radhošť. Měli jsme možnost si prohlédnout dřevěné stavby, které projektoval architekt Dušan Jurkovič. Nejvíce nás zaujala sto let stará dřevěná zvonička. Zdobí ji barevné ornamenty, které vyhotovili brněnští restaurátoři František Procházka a Ivan Popov. Z Pusteven jsme se vydali na horu Radhošť. Po cestě jsme viděli nejznámější symbol moravsko-slezského kraje, sochu pohanského boha úrody, Radegasta od frenštátského rodáka Albína Poláška. Výlet jsme zakončili ochutnávkou valašských jídel v Rožnovské restauraci.
Zpracovala: P. Milková

  

„Vynášení Morany“ – vítání jara
20.3.2015

Již druhým rokem jsme si připomněli tento starý pohanský zvyk, vztahující se k období jarní rovnodennosti - vítání jara a rozloučení se zimou. Morana nebo též Morena je jméno figury vynášené při západoslovanském rituálu vynášení smrti, která je často považována za slovanskou bohyni smrti. Její jméno souvisí s praslovanskými výrazy mřeti a mor, které odkazují na smrt, a má mnoho variant jako Morjana, Morěna, Marzana a další. Naši předkové v tento čas vynášeli ze vsi figurínu ze slámy navlečenou do ženských šatů a za vsí ji vhazovali do řeky či do potoka. Touto tradicí jsme se rozloučili se zimou - Moranu, představující zimu, jejíž vláda už skončila, jsme společně utopili v připravené nádobě s vodou.
Zpracovala: Bc. V. Macurová, DiS.

  

Hádej, hádej, hádači…
19. 3. 2015

Říká se, že člověk by měl používat každý sval v těle. Sílu a zručnost našich paží i hbitost nohou jsme už mnohokrát prokázali během předcházejících akcí. Jedním ze svalů je ale také mozek a proto přišel čas prověřit naše znalosti, schopnost logického myšlení a soustředění. Cílem uspořádané soutěže týmů bylo co nejrychlejší a zároveň správné vyluštění křížovky, osmisměrky i rébusu. Zapojili se všichni bez výjimky a nejen vítězové si odnášeli dobrý pocit, že na tom naše mozky nejsou tak špatně.
Zpracovala: Mgr. E. Kandrnálová, L. Jurczková

  

Jak se dělá dort arménský dort
3.3.2015

Abychom klientům ukázali, jak se vyrábí oblíbená pochoutka, naplánovali jsme si dne 3. 3. 2015 exkurzi do výrobního závodu Marlenka ve Frýdku-Místku. Po příjezdu do výrobní haly nás vřele uvítali zaměstnanci. Byli jsme seznámení s historií výroby Marlenky, dozvěděli jsme se, kdo a proč společnost Marlenka založil a také jaký byl postupný vývoj z malé firmy až k dnešní veliké výrobní hale a dnešním úspěchům Marlenky po celém světě. Také nám zaměstnanci nabídli prohlídku výroby spojenou s ochutnávkou různých druhů dortových výrobků a arménské kávy. Klienti měli možnost vidět zaměstnance při samotné práci, jejich pracovní náplň, seznámili se s technologií výroby. Všichni byli s prohlídkou spokojeni, dozvěděli jsme se spoustu užitečných informací a nakoupili si výrobky Marlenky.
Zpracovala: Slezáková K.



Masopustní rej na hradě
14.2.2015

Masopustní veselí ovládlo v sobotu 14. února 2015 Slezskoostravský hrad. Čekaly na nás ukázky lidových zvyků, rej masopustních masek, lidové písničky a spousta dobrého jídla. Masopustní období bylo v minulosti svátkem obžerství, během kterého se bylo třeba dobře najíst. Konaly se zabijačky, hostiny a tancovačky. Tuto atmosféru jsme měli možnost nasát díky hodování a ochutnávání dobrot, které nám nabízely jarmareční stánky, kde jsme měli možnost vyzkoušet bramboráky, koláče, sladké i masové dobroty, ale také výbornou medovinu. Na pódiu po celou dobu běžel doprovodný program. Masopustní sobota byla zkrátka ve znaku vůně dobrého jídla spojeného s příjemným zážitkem.
Zpracovala: K. Povolná

  

Za vůní kávy a Životem na zámku

13. 2. 2015

Rádi se vypravujeme za poznáním a cesta na zámek ve Frýdku – Místku nám přinesla poznání dvojí. Máte rádi kávu? Většinu z nás pojí obliba její lahodné chuti, opojné vůně a chvíle klidu, které její popíjení přináší. Výstava o ní nás provedla nejen okamžiky jejího objevu a způsoby přípravy. Každému učarovalo zdobení kávy v šálku, a kdo ví, třeba si tohle malé kouzlení sami jednou vyzkoušíme.
Pojďme dál. Na chvíli se zasněme a představme si, že žijeme na zámku. Náš průvodce nám ukázal honosnost zámeckého života, ale i úskalí, která tehdy přinášel nejen panstvu. Chtěli bychom zastávat tehdejší povinnosti služebnictva? Ne. Krásnou tečkou byla možnost vyslechnout si hru na klavír v prostoru rytířského sálu. Není běžnou součástí prohlídky a my děkujeme za vstřícnost i odvahu provádějícímu lektorovi, který je pouze samoukem ve hře na tento hudební nástroj. Na frýdecký zámek se rádi budeme v


Partneři Santé-Havířov

Další informace

Podpořte nás nakupováním na svých oblíbených e-shopech!
Věděli jste, že nyní můžete naší organizaci pomoct i obyčejným nákupen na internetu? Přidali jsme se do projektu GIVT, který podporuje neziskové organizace a sportovní kluby. Stačí, když nákupy, které děláte běžně, provedete přes portál GIVT. Část peněz z Vaší útraty bude darována nám! Je to opravdu jednoduché, zabere Vám to jen několik vteřin vašeho času. A co je nejdůležitější, při nákupu nezaplatíte nic navíc. Více zde.

Upravit Cookie předvolby

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

SANTÉ HAVÍŘOV
Tajovského 1156/1
736 01 Havířov-Podlesí
Tel.: 596 411 026
Fax: 596 411 025
reditel@sante-havirov.cz
IČ: 00847470, DIČ: CZ00847470

Bankovní spojení:
Česká spořitelna - 1666000319/0800

Kraj: Moravskoslezský
Obec: Havířov
Zřizovatel: Statutární město Havířov

Statutární zástupce:
Mgr. Michaela Rosová

Ostatní:
Naše organizace je zapsána v registru poskytovatelů sociálních služeb
 

Další informace