ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Události roku 2013

2. ledna 2014

TĚŠÍME SE NA VÁNOCE
20. 12. 2013

Předvánoční posezení bylo všemi velmi očekávanou akcí. Povídali jsme si nejen o tom, proč se Vánoce slaví, jak tyto svátky slaví každý z nás a jak se v rodinách odlišuje štědrovečerní večeře i vánoční tradice. Aby nezůstalo jen u slov, louskali jsme ořechy, krájeli jablka, pouštěli skořápkové lodičky a házeli střevícem. Poté jsme se rádi nechali zlákat ke zpěvu koled a ochutnávání cukroví.
Zpracovala: E. Kučerová
  


SANTÉ DOSTÁVÁ DÁRKY
17. 12. 2013

Všudypřítomná atmosféra Vánoc umocněná zpěvem koled přivítala vzácné hosty. Tím byli primátor města Havířova s dalšími představiteli vedení města. Po doznění tónů byli naši hosté nejdříve podrobeni náročné zkoušce ověřující jejich připravenost. Ze všech stran se na ně sypaly otázky klientů, které byly zaměřeny na různé oblasti, například nové investice města, sport, kultura. Toužebně očekávaná chvíle – rozbalování dárků – přinesla nám všem velkou radost. Dary, budou dobře využity a pomohou zdokonalit kvalitu námi poskytovaných služeb. Děkujeme.
Zpracovala: Z. Nowaková
 


PREZRNTACE ORGANIZACE NA AKCI VÁNOČNÍ MĚSTEČKO
16. - 18. 12. 2013

Každý rok nám Vánoční městečko v Havířově přináší tradiční trh, jehož součástí je skleněný stánek uprostřed náměstí. V letošním roce nám patřil na tři dny. Tento stánek je každoročně zázemím organizací poskytujících sociální služby a zároveň místem, kde si děti mohou samy vytvořit malý dárek. Dekorativní předměty, které zhotovují šikovné ruce našich klientů, vzbudily obdiv a byly velmi žádané. Přijali jsme s potěšením, že mnohé z dětí se do našeho království vracely opakovaně, aby vytvořily krásný dárek pro své rodiče. K dokonalé předvánoční atmosféře chyběl už jen sníh ...
Zpracovala: Lenka Jurczková
 
Cena hejtmana Moravskoslezského kraje
11.12.2013
Rozhodnutí poroty této významné soutěže uměleckých prací osob se zdravotním hendikepem nás v letošním roce velmi mile překvapilo. Ze všech zaslaných prací a děl vybrala na první tři místa díla mladých umělců, kteří pravidelně navštěvují a tvoří v kreativním ateliéru naší organizace na ul. Lipová.
Nejvyšší ocenění získal se svou dřevěnou plastikou „Láska“ Jiří Navrátil. Na druhém místě se umístila Jana Raszková s dílem nazvaným „Žížala“ a třetí skončil Miroslav Hrabal díky své perokresbě „Transformers“. Všem předal diplomy a ceny hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák na slavnostním předávání cen v Domě umění v Ostravě dne 11.12.2013. Během slavnostního odpoledne jsme shlédli představení skupiny neslyšících bubeníků a výstavu prací tvořených výtvarnou technikou, kterou se zpracovávaly destičky v dobách dávno minulých. Věříme, že naše práce zaujmou i v příštím roce 2014.
Článek napsala ve spolupráci s J. Navrátilem Bc. Krejčí
    
 
MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA
5. 12. 2013

Den, který je úzce spjat s řinčením řetězů a cinkotem andělského zvonku za doprovodu Mikuláše, anděla a čerta, byl mnohými klienty netrpělivě očekáván. Tři bájné postavy nepřišly s prázdnou, měly nejen pytel na hříšníky, ale také koš plný balíčků s překvapením, které pro ně připravila agentura GOBI s.r.o. Mikuláš musel několikrát napomínat čerta, který neustále kradl balíčky a chtěl zamazat uhlím všechny přítomné. Anděl všem přítomným balíčky vrátil a přimluvil se i za hříšníky. Nakonec si Mikuláš se svými pomocníky vyslechl koledy a rozloučil se. A čertův pytel?... ten naštěstí zůstal prázdný a doufejme, že tomu tak bude i příští rok.
Zpracovala: M. Bayerová
  
 
Děti Dětem - Dolní Benešov
4.12.2013
I v letošním roce jsme se zúčastnili již 25. setkání mentálně a zdravotně postižených klientů, pod názvem Děti dětem, v sále kulturního domu v Dolním Benešově.
Setkání zahájily mažoretky, vystoupila skupina Tomino se svým zábavným programem a soutěžemi pro všechny přítomné.
K tanci i poslechu zahrály hudební skupiny Karavana a Dolbend. Mezi těmito proběhlo losování o ceny. Všichni odcházeli do svých domovů s malým dárkem.
Zpracovala: S. Siedloková
  
 
MYSLIVECKÝ BÁL
28. 11. 2013

Stylové prostředí HOTELU U JELENA a dva statní myslivci provázející nás celým odpolednem, tím byl příznačný letošní bál. Výstřely z brokovnic, ukázky loveckého troubení se slovním doprovodem, společné soutěže pro klienty, jejich blízké a zaměstnance organizace, skvělá kapela hrající k tanci – to vše přinesl jeden z posledních dní podzimu. To nejlepší na závěr? Bohatá tombola s dárky pro všechny majitele losů.
Zpracovala: L. Jurczková
  


K-MODE

28. 11. 2013

Přijali jsme pozvání Střední školy z Havířova-Prostřední Suché na přehlídku oděvní tvorby studentů, tradičně pořádanou v Kulturním domě Petra Bezruče. Tato prezentace módních trendů byla mezi našimi klientkami předmětem velkého očekávání.
Po milém přivítání a uvedení do zaplněného sálu jsme byli svědky velkolepé show ve stylu starověkého Řecka a bohů z hory Olymp. Modely vytvořené studenty mnohdy i z netradičních materiálů, byly dokonale sladěny s extravagantními účesy a líčením. Přehlídka byla doplněna působivou podívanou plnou tanečních kreací i pěveckých vystoupení. Fantastická atmosféra, kterou vytvořili účinkující i tvůrci, byla v závěru odměněna opravdu velkým potleskem.
Zpracovala: P. Šeligová



ZDOBENÍ BAŇEK
26. 11. 2013

Adventní výzdoba navodila sváteční atmosféru pro přátelské posezení zástupců HELP KLUBU s klienty a zaměstnanci naší organizace, spojené se zdobením baněk. Techniky zdobení, které nám zástupci klubu představili, prověřily nejen naše dovednosti z oblasti kreativity, ale především trpělivost a jemnou motoriku všech přítomných. Děkujeme za novou zkušenost i příjemné setkání v předvánočním čase.
Zpracovala: L. Jurczková
  


MEZINÁRODNÍ DEN NEVIDOMÝCH
13. 11. 2013

Dne třináctého listopadu se u nás i ve světě konají akce, které mají všem přiblížit život lidí se zrakovým postižením. Z tohoto důvodu jsme se onoho listopadového dne sešli v jídelně střediska, abychom se dozvěděli, jak můžeme těmto lidem pomoci a na vlastní kůži si zkusili, jaké to je být obklopen tmou. Odvážlivci vyzkoušeli každodenní „obyčejné“ činnosti, jako je nachystání zubní pasty na kartáček, oblečení košile, namazání chleba, přípravu nápoje, které patří k běžnému životu. Na závěr jsme se seznámili s Braillovým písmem.
Zpracovala: Mgr. Kandrnálová E.
 
 
XXI. ročník národního turnaje ČHSO ve stolním tenise
Dvůr Králové nad Labem

8. – 10. 11. 2013
Národní turnaj ve stolním tenise, pořádaný Českým hnutím speciálních olympiád ve Dvoře Králové, patří již dlouhodobě mezi největší sportovní akce v České republice určené sportovcům s mentálním postižením.
České hnutí speciálních olympiád organizuje sportovní akce v celé České republice, sdružuje 130 sportovních klubů a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes 2500 sportovců.
Organizaci SANTÉ-centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb v Havířově poprvé reprezentovala na turnaji nadějná sedmadvacetiletá hráčka stolního tenisu Andrea Zajoncová. Součástí turnaje byla čtyřhra unified, kterou Andrea odehrála se svou trenérkou Bc. Margitou Krejčí a společně se umístily na 4. místě. Ve čtyřhře žen obsadila Andrea krásné 3. místo společně s hráčkou Marií Horváthovou, která reprezentovala organizaci Čtyřlístek z Ostravy. Nejcennějším je ovšem úspěch ve dvouhře, ve které Andrea skončila na skvělém 2. místě.
Andrea začala trénovat před dvěma lety a v současné době trénuje pravidelně dvakrát týdně v prostorech střediska MIKADO II. na ulici Lipová pod vedením své trenérky.
Úspěchy na turnaji prokázaly její talent a výsledky přinesly novou energii k dalšímu tréninku. Může si hrdě říct, že v současné době již patří mezi pět nejlepších hráček stolního tenisu ve své kategorii v České republice.
Turnaj byl rovněž nominační na Mistrovství Evropy speciálních olympiád v Belgii, kam ještě naše hráčka nedosáhla, ale svou pílí a nadáním určitě do budoucna dosáhne ještě lepších výsledků a bude mít možnost reprezentovat naši republiku i v zahraničí.
Článek napsala, ve spolupráci s A. Zajoncovou, Bc. M. Krejčí
  
 
VII. ročník turnaje v sálové kopané „O pohár SANTÉ“
30.10.2013
Turnaj v sálové kopané „O pohár Santé“ nesl tento rok v názvu označení VII. ročník, což znamená již úspěšnou tradici.
Týmy měli možnost porovnat své fotbalové umění v krásné moderní sportovní hale Slávie v Havířově, kterou nám poskytla Správa sportovních a rekreačních zařízení Havířov.
Jako pořadatelé jsme se tento rok rozhodli uspořádat turnaj ve dvou skupinách, kromě skupiny klasických týmů se také utkaly týmy s hrajícími partnery, takzvaná kategorie UNIFIED.
Byli jsme rádi, že naše pozvání přijalo 5 týmů z partnerských organizací. Společně se spolupořádajícím týmem SPMP Havířov a domácími týmy SANTÉ a Kosatky, se turnaje zúčastnilo 8 týmů. Boje ve skupinách, v utkáních o třetí místa a samozřejmě ve finálových utkáních, probíhaly s velkým nasazením, ale zároveň korektně a v duchu „fair-play“ pod hlasitou diváckou kulisou.
Dík patří spolupořádající Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením Havířov, Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR, Havířovské teplárenské společnosti a pekařství SEMAG .
Trofeje za vítězství a další ocenění si kapitáni měli možnost převzít z rukou hráčů MFK Havířov, kteří svou účastí přišli turnaj podpořit v čele se svým sportovním manažerem, známým fotbalistou Miroslavem Matušovičem.
A kdo si tedy odnesl ocenění a putovní poháry? Ve skupině UNIFIED se na čtvrtém místě umístil tým Ligotčané z Komorní Lhotky, třetí místo získal tým SPMP Havířov, stříbrné medaile převzali hráči Beskydu z Pržna. Pohár za vítězství si vybojoval tým Kosatek z Havířova.
Ve skupině bez hrajících partnerů se čtvrtí umístili hráči týmu Eben Ezer z Českého Těšína, bronzové medaile připadly obhájcům titulu SK Nováci z Města Albrechtice, stříbrné týmu SANTÉ z Havířova. Vítězný pohár nad hlavu zvedl tým hostů WTZ z polského Drogomyślu.
Úspěšné ukončení turnaje neznamená nic jiného, než se začít připravovat na nadcházející ročník.
Zpracoval: Mgr.Záruba
  
KDYŽ NÁS ZRADÍ ELEKTŘINA
1. 10. 2013

Hřejivý pocit v duši a útulnou atmosféru vždy dokáže navodit plamen svíčky. Co všechno předchází tomu, než dojde k jejímu zapálení, jsme se mohli blíže dozvědět na společné akci naší organizace a členů sdružení HELP KLUBU. Přítomní si vyzkoušeli různé techniky zhotovování svíček a také jejich dekorování pomocí přírodních materiálů. V příjemné atmosféře jsme si vyměnili zkušenosti a předali zajímavé informace z tvořivé činnosti.
Zpracovala: Bc. D. Cimalová

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PRO SPLEČNOST PRO PODPORU LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM
24. 9. 2013
Zájem o to, co nabízí naše organizace, přivedl členy Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením pod naši střechu. Prohlídka všech středisek proběhla dopoledne za plného provozu. Členové společnosti ocenili pestrou nabídku aktivizačních činností, příjemné a útulné prostředí a se zájmem sledovali, jak jsou naši uživatelé zruční a sdílní. Návštěva probíhala v přátelské atmosféře, což jistě může být příslibem budoucí spolupráce.
Zpracovala: M. Neuwertová

4. ročník celostátní pěvecké a výtvarné soutěže „ Nad oblaky“
19. 9. 2013
Jen málokdy se na jednom místě sejde tolik velmi nadějných výtvarníků a zpěváků z celé České republiky, jako tomu bylo při slavnostním vyhlašování 4. ročníku celostátní pěvecké a výtvarné soutěže „Nad oblaky“ v Olomouci. V letošním roce byla naše organizace oceněna za nejlepší tým výtvarníků. Tato soutěž je vyhlašována v rámci celostátní pěvecké soutěže, kterou jsme měli možnost shlédnout. V porotě zasedl jako předseda Michal David společně s patronkou soutěže Kateřinou Kornovou. V současné době se naši výtvarníci již plně věnují malbě a kresbě pro příští ročník, kterého se určitě opět zúčastníme.

Článek napsala ve spolupráci se Z. Heinzovou Bc. Krejčí.
  
 
Rychlá kola pro SANTÉ
14.9.2013
Dne 14. září 2013 jsme využili pozvání pana Martina Macků, jednatele společnosti ALU KOLA a zúčastnili se přehlídky sportovních vozů, kterou daná společnost pořádala.
Přehlídka sportovních vozů se konala odpoledne v areálu Remix Clubu v Havířově - Šumbarku. Byly zde k vidění sportovní vozy nejznámějších světových značek, jako například Ferrari, Lamborgini, Porsche, Audi, Hamr atd. Předváděné vozy jsme si mohli prohlédnout, vyfotografovat se u nich a nakonec, což bylo pro nás úžasné, jsme si mohli do sportovních vozů sednout a absolvovat cestu centrem Havířova.
Po návratu do Remix Clubu proběhla soutěž v pojídání pizzy, ve které se nám podařil vyhrát poukaz do Pizzerie Istria.
V průběhu večera vystoupil houslista Michael Hejč a poté pokračovala taneční zábava, při které jsme se výborně bavili.
Celý večer moderátor také seznamoval přítomné hosty s činností a posláním naší organizace Celý program se nám velice líbil a děkujeme organizátorům za to, že nás pozvali na tak ojedinělou a výjimečnou akci.
Zároveň věříme, že nám i v budoucnu zachovají svou přízeň a na další obdobné akce nás opět pozvou.
Ještě jednou na závěr přijmete poděkování za tak bezvadnou a zajímavou akci.
Zpracovala: Mgr. Břusková
 
Vyjeli jsme si na parník.
20. 8. 2013
V úterý, 20. 8., se vydali uživatelé střediska Chráněné bydlení na výlet do Brna. Po příjezdu si vyhledali vhodnou tramvaj a vydali se do přístavu. Zakoupili si palubní lístek a nastoupili na parník. Během více, jak dvou hodinové plavby, viděli hrad Veveří, chatařské oblasti, nádherné skály, ale také ryby skákající nad hladinu, surfaře a kanoisty. Měli možnost prohlédnout si parník jak v podpalubí, tak i na palubě.
Po plavbě se vydali do restaurace, kde si měl každý možnost samostatně objednat. Poté se vydali se na náměstí, kde si prohlédli fontánu a poslechli pouliční hudebníky, hrající na flašinety. Cestou zpět na vlakové nádraží se seznamovali s krásami brněnských uliček.
Zpracovaly: S. Siedloková, P. Milková
   
 
Cesta za poznáním
24. 7. 2013
Klienti všech středisek navštívili ve středu 24. 7. zámek Kroměříž, s cílem poznat historii města a okolí. Zámek se nachází v centru města a v jeho sousedství je i krásná zahrada, kde se seznámili s mnoha druhy stromů a keřů. Součástí zahrady je zároveň malá zoologická zahrada, se spoustou zvířat, která se volně pohybují okolo Vás. Vyjma opic, ptactva a daňků.
Jediný problém byl v tom, že zámek není bezbariérový, proto jsme naše imobilní kamarády museli do patra vynést.
Při zpáteční cestě autobusem si všichni předávali zážitky z toho, co dnes poznali, co je nadchlo. I přes velké horko se vraceli domů spokojeni.
Zpracovala: S. Siedloková
  
 
Den řemesel v Kotulově dřevěnce
20. 6. 2013
Ve spolupráci s Muzeem Těšínska – pobočkou Kotulova dřevěnka jsme 20. června. 2013 seznamovali veřejnost s prastarými řemesly. Lidé zde měli možnost, v prostředí bez hluku a shonu vyzkoušet například plést koš nebo tkát koberec. Tuto možnost uvítali zejména ti nejmenší návštěvníci. Klienti naší organizace projevili své schopnosti a znalosti právě při ukázce pracovních dovedností. Děkujeme tímto Muzeu Těšínska a těšíme se na další spolupráci.
Zpracoval: Bc. Krejza
  
 
XV. Wiosenne spotkania teatralne
„Zameczek 2013“, Polsko

20. června 2013
Po loňském úspěšném představení naší taneční činnosti se nám i letos dostalo cti reprezentovat naší organizaci na tomto setkání. Po úvodním přivítání a proslovech už jeviště patřilo vystupujícím. Naši organizaci jsme reprezentovali tanečním číslem „Šeherezády“. Tanečnice se rozvlnily v rytmu orientální hudby a jejich vystoupení a mnohahodinová dřina z nacvičování byla oceněna bouřlivým potleskem.
Zpracovala: Mgr. Kandrnálová a Bc. Krejza
  
 
Zahradní slavnost „DESET PRSTŮ PRO ŽIVOT“
19. 6. 2013
Poslední jarní dny přinesly velmi teplé počasí a také tradiční „Zahradní slavnost“, pořádanou dne 19. 6. 2013 ve stínu stromů zahrady střediska MIKADO.
A jaký byl letošní podtitul? „DESET PRSTŮ PRO ŽIVOT“
Na stanovištích jsme prezentovali sedmero řemesel, kterým se klienti v „Santé“ věnují: „drátkování“, „košíkářství“, „dřevořezba“, „tkalcovství“, „vyšívání“, „výroba ručního papíru“ a „tvorba z keramické hlíny“.
Všichni účastníci měli možnost nejen přihlížet ukázkám řemeslné tvorby, ale především si sami vyzkoušet svou zručnost a třeba i bok po boku (děti a rodiče) si zasoutěžit a své dovednosti porovnat. Příjemným zjištěním pro ně bylo, že vlastní rukou vytvořené výrobky, např. vařečku či výšivku, si mohou odnést. Celým odpolednem nás provázela hudba vybraná DJ Bubi, který připravil skvělý mix skladeb i pro závěrečnou diskotéku. U občerstvovacího pultu každý mohl vybírat z pestré nabídky nápojů či si dát extra vypečenou a velmi chutnou klobásu z grilu. Příjemný podvečerní vánek nás provázel závěrem tohoto slunečného dne, který se vydařil, a my se už těšíme na slavnost příští.
Zpracovala: Jurczková L.
  
 
IV. Integrované dílny v Arteterapii
Drogomyśl, Polsk
o
14. června 2013
V letošním roce jsme měli možnost zúčastnit se mezinárodního setkání klientů sociálních služeb ve „Warsztatech terapií Zajeciowej“ v Polsku. Po slavnostním zahájení jsme se odebrali do činností, kde jsme vyzkoušeli výrobu vitráží, která nás zcela pohltila. Načerpali jsme cenné informace a nápady. Ostatní účastníci si mohli vyzkoušet například pletení košů, malbu na plátno a tvorbu fotografie. Na závěr všichni účastníci dostali „Účastnické listy“. Zbývá se jen těšit na další společnou akci s našimi přáteli z Polska.
Zpracovala: Bc. Komašková
 
 Křtíme nové kuželky
14. 6. 2013
 Ve středisku MIKADO se konal křest nových kuželek, pořízených díky nadačnímu fondu EVRAZ. Závěsná koule létala vzduchem o sto šest a kuželky padaly jak rekordy na olympijských hrách. Vítězem turnaje se stal Jan Surovec, na druhém místě se umístil Jan Čeleda, třetí místo obsadil Marcel Kubín. Na akci nechybělo pohoštění a hudba DJ Bubiho.
Zpracoval: Bc.Krejza
   
 
Výtvarná soutěž „ Svět mých radostí“
13. – 16. června 2013
V rámci výstavy Senior – Handicap: aktivní život, probíhala soutěž pro handicapované výtvarníky, které jsme se zúčastnili poprvé. Téma i zpracování obrazů a dřevořezeb bylo libovolné. Zaznamenali jsme velký úspěch - první místo v kategorii kresba obsadila Hana Nevrlá, na dvou třetích místech v kategorii kresba a dřevořezba, se umístil Miroslav Hrabal a na stejném třetím místě skončil Tomáš Papřok.
Věcné dary oceněným předával Senátor Pavel Lebeda společně s paní Emílií Třískovou, ředitelkou CSZS Poděbrady o. p. s. Celým průběhem slavnostního vyhlašování nás bavil herec a komik Upír Krejčí, k vidění bylo i několik tanečních vystoupení různých základních škol. Rádi se do Lysé na d Labem podíváme i příští rok.
Článek napsala ve spolupráci s panem M. Hrabalem Bc. Krejčí
  
 
Ukázka výcviku psů
23. 5. 2013
Výcvik policejních psů byl pro uživatele organizace SANTÉ – centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb velkou událostí. Policisté předvedli se psy nejdříve poslušnost. Po celou dobu ukázky nezazněl povel, který by zůstal bez reakce jeho čtyřnohého pomocníka. Zejména v těchto chvílích bylo patrno, jak úzký vztah mají mezi sebou policejní psi a jejich cvičitelé. Velkým zážitkem pro uživatele byly ukázky obrany a zásahu psů. Nejvíce nás zaujaly simulace různých situací, včetně rozvášněného fotbalového davu, který jsme pomohli vytvořit. Policisté akci doprovázeli odborným výkladem o své profesi a zodpověděli všechny zvědavé otázky, týkající se jak výcviku psů, tak policejní práce. Děkujeme vstřícnému přístupu vedení i zaměstnancům městské policie.
Bc. Z. Krejza
  
 
Den otevřených dveří v České televizi
4. 5. 2013
U příležitosti 60. výročí zahájení vysílání České televize, měli uživatelé Chráněného bydlení možnost nahlédnout do střižen, pracovišť režie, zvukovýroby a do redakce zpravodajství. V rámci Dne otevřených dveří byla také výstava kostýmů z pohádek, které televize natočila. Viděli studia, odkud se vysílají pořady Dobré ráno, Medúza, Šikulové a Sama doma. Uživatelé se rovněž zúčastnili besedy s Gabrielou Lefendou, Helenou Dohnalovou, Martinem Musialem a Ivanou Kubánkovou. Dvouhodinová prohlídka byla zakončena zkouškou mluvení do kamery a autogramiádou moderátorů.
Zpracovala: J. Leinveberová
    
  
 
Ocelové městečko
27. 4. 2013
V sobotu 27. 4. 2013 se uživatelé Chráněného bydlení účastnili interaktivní výstavy „Svět techniky ve Vítkovicích“. Při vstupu účastníky upoutala výstava automobilových veteránů. Pak si prohlédli celou expozici technických vynálezů, od parního stroje, až po nejmodernější stroje. Sami si vyzkoušeli vyrobit elektřinu šlapáním na kole, obrábět dřevo na soustruhu, další měli možnost otestovat si řízení automobilu, motorky i letadla na trenažéru, vešli do útrob legendární ponorky Nautilus. V sekci „Plující město“ viděli vodní turbíny a vodní kola. Závěr patřil vynálezům akustiky a vlnění.
Zpracovala: J. Kublová
 
   
 
Turnaj v boccia
24. 4. 2013
Organizace SANTÉ – centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb, příspěvková organizace Havířov pořádala III. ročník turnaje v boccia s mezinárodní účastí. Boccia je sport zejména pro osoby, které jsou vzhledem ke svému tělesnému postižení odkázáni na invalidní vozík. Jedná se o modifikaci klasické hry pétanque.
Smyslem turnaje bylo nejen změřit své síly ve hře boccia, ale také umožnit setkání osob různého věku, z odlišných sociálních oblastí a osob se zdravotním postižením. V pěkném prostředí sportovního centra Ještěrka se devět týmů (po 4 hráčích) pokusilo dosáhnout na zlatý pohár ve sportovním klání v boccia.
Turnaje se zúčastnily týmy Help klub – sdružení rodičů a přátel dětí s postižením, Luňáčci z Domova seniorů Havířov a Dětský domov se školou Těrlicko tři týmy pořádající organizace, tým SPMP - společnost pro podporu lidí s mentálním postižením a tým z Domova seniorů Havířov – Helios a zahraniční tým z Polska Warsztat terapii zajęciowej w Drogomyślu,
Ve finále jasně dominoval tým Help klub, který vysokým skóre porazil ostatní soupeře. Na jejich hře byla jasně viditelná zkušenost všech hráčů. Druhou příčku obsadili Luňáčci z Domova seniorů. Akce se uskutečnila ve spolupráci se sportovním centrem Ještěrka, kterému velmi děkujeme za vstřícný přístup.
Zpracoval: Bc. Krejza
   
                                       
 
„Radost = Život“
14. 3. 2013
První letošní výstavu výtvarných prací klientů zahájila naše organizace v neobvyklém prostředí, v sále farní budovy evangelického kostela v Havířově - Bludovicích. S nabídkou možnosti vystavovat ve farní budově nás oslovila bývalá spolupracovnice paní Anna Przeczková. Výstavu jsme zahájili slavnostní vernisáží 14. 3. 2013. Úvodního slova se ujali pan pastor ThLic. Vladislav Volný Th.D. a ředitelka organizace Ing. Tamara Šeligová. Vystavené obrazy, sochy ze dřeva a reliéfy vznikaly po celý loňský rok v Kreativním ateliéru pod odborným vedením Bc. Margity Krejčí. Část výtvarných děl byla vytvořena spoluautorstvím klientů, část byla prací jednotlivců. Na výstavě mohli návštěvníci shlédnout výtvarné práce Miroslava Valáška a Aleše Cholevy, kteří byli oceněni v roce 2011 Cenou hejtmana Moravskoslezského kraje. Přibližně bylo zapojeno do tvorby výtvarných děl dvaadvacet klientů z celé organizace.
Celou vernisáží nás provázelo hudební vystoupení klientů ZUŠ L. Janáčka pod vedením Bronislava Jonzsty, které navodilo výbornou atmosféru a posunulo celou výstavu o řád výše, za což jim moc děkujeme.
Naše velké poděkování patří za pomoc s realizací výstavy paní Anně Przeczkové a panu pastorovi Vladislavu Volnému
Zpracovali: Bc. Nováková, Bc. Krejčí
  
 
“Masopust“ na Slezskoostravském hradě
16. února 2013
Areál Slezskoostravského hradu ožil 16. února 2013 pravou masopustní zábavou, které se zúčastnili i uživatelé Chráněného bydlení. Mohli jsme se těšit z hradní zabijačky, na které nechyběly jelita, jitrnice, ovar a zabijačková polévka. O zábavu se postaral rej masopustních masek a průvod s názvem „Pochování kozla“, kde byl kozel třemi soudci odsouzen k trestu smrti – useknutím hlavy. Masopustní sobota na hradě voněla zábavou a chutným jídlem.
Zpracovala P. Milková

Valentýnské tvůrčí dílny
14. 2. 2013
Svátek sv. Valentýna je srdeční záležitost, kterou jsme pojali v tvůrčím duchu, proto každý klient vyrobil pro toho svého nejbližšího přání nebo ozdobu. Za chvíli se to srdíčky jen hemžilo. Skvěle se povedly soutěže pro zamilované a kamarády. Osamělé duše pak zaujala taneční seznamka a v závěru této akce se tancovalo pouze na zamilované songy. Oslava tohoto svátku byla v barvě červené, v barvě srdce, které je věčné.
Zpracovala: Lalíková
 
„Valentýnské překvapení“
13. únor 2013.
Oslavu tohoto svátku jsme s našimi uživateli pojali netradičně. Obvykle si zamilovaní předávají různé dárky a přáníčka. Naši uživatelé si pro své protějšky připravili dárky v podobě přípravy jídla. Ženy smažily palačinky zdobené šlehačkou a ovocem. Muži přichystali obložené mísy ve tvaru srdce. Dopolední akce byla spojená se zábavným programem, který tvořily dvě soutěže: „Nakrmím tě poslepu“ a „Poznej moji profesi“, kdy pomocí pantomimy uživatelé ztvárnili různé druhy profesí. Poté proběhla volná zábava, kterou si uživatelé zpříjemnili tancem.
Zpracovala: Bc. Nováková A.
                  
 
Maškarní bál
13. 2. 2013
Konečně nastal den, na který se uživatelé Denního stacionáře dlouho těšili. Ve středisku se pořádal „Maškarní bál“, pro děti a dospělé uživatele. Jako každoročně jsme pozvali kamarády ze střediska MIKADO a velký karnevalový rej mohl začít. Maškarní bál zahájil průvod masek, pak následovaly tanec a různé soutěže – například o nejlepší masku, nejlepšího tanečníka, tanečnici, vědomostní test. Pro výherce byly připraveny sladké odměny v podobě čokolád a oplatků. Soutěživost, smích a rozzářené oči masek nás provázely celou akcí.
Zpracovala: I. Chrobáková
 
Karneval jako v Benátkách.
5. 2. 2013
Podle italské tradice jsme uspořádali karneval jako v Benátkách. Klienti přišli v přestrojení za nejrůznější bytosti, fantazie v pravdě nikomu nechyběla. Promenáda masek byla velkolepá, pro porotu nebylo lehkým úkolem vyhlásit nejzajímavější a nejzdařilejší masky, které získaly malou odměnu. Následovalo slavnostní vyhlášení a po něm jsme zaplnili taneční parket. Nezbývá, než si lámat hlavu nad maskou na příští rok.
Zpracovala: Gorniaková
   
 


Partneři Santé-Havířov

Další informace

Podpořte nás nakupováním na svých oblíbených e-shopech!
Věděli jste, že nyní můžete naší organizaci pomoct i obyčejným nákupen na internetu? Přidali jsme se do projektu GIVT, který podporuje neziskové organizace a sportovní kluby. Stačí, když nákupy, které děláte běžně, provedete přes portál GIVT. Část peněz z Vaší útraty bude darována nám! Je to opravdu jednoduché, zabere Vám to jen několik vteřin vašeho času. A co je nejdůležitější, při nákupu nezaplatíte nic navíc. Více zde.

Upravit Cookie předvolby

Přepnout na mobilní verzi

Kontakt

SANTÉ HAVÍŘOV
Tajovského 1156/1
736 01 Havířov-Podlesí
Tel.: 596 411 026
Fax: 596 411 025
reditel@sante-havirov.cz
IČ: 00847470, DIČ: CZ00847470

Bankovní spojení:
Česká spořitelna - 1666000319/0800

Kraj: Moravskoslezský
Obec: Havířov
Zřizovatel: Statutární město Havířov

Statutární zástupce:
Mgr. Michaela Rosová

Ostatní:
Naše organizace je zapsána v registru poskytovatelů sociálních služeb
 

Další informace