ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Události roku 2011

19. března 2012

III. ROČNÍK SILOVÝCH SPORTŮ V POLSKÉ STRUMIENI
1. 12. 2011
Výjezd za hranice české republiky byl provázen velkým očekáváním, protože závodů v silových sportech jsme se zúčastnili poprvé. Nikdo nepředpokládal, že bychom dosáhli tak skvělého umístění, jakým bylo hned několik medailí. Soutěž se skládala ze tří disciplín a naši borci závodili ve dvou z nich. První disciplínou bylo zvedání činky vleže na zádech. Ve svých váhových kategoriích skončili Petr Voznica na 3. místě, Petr Kubala a Petr Valíček na 4. místě. Ve druhé disciplíně, zdvihání činky nad hlavu jednou rukou, měl každý 3 pokusy a nejvyšší počet zdvihů se započítával do celkového hodnocení. V této disciplíně se ve svých kategoriích Petr Kubala a Petr Voznica umístili na 2. místě a Petr Valíček na 4. místě. Všem sportovcům patří velké uznání.
Naše nové přátele jsme ujistili, že velmi rádi přijmeme jejich pozvání i v příštím roce.
Robert Lalík
   
NÁMOŘNICKÝ BÁL
7. prosince 2011
Přestože již byla doba adventu, paní Zima o sobě ještě nedávala vědět. Tehdy se Společenský dům Reneta proměnil na havířovský přístav provoněný mořem. Po nalodění cestujících začala příjemná plavba po Karibiku.
Na palubě zaoceánské lodi Santé cestující vítali pirát s kurtizánou a provázeli je po celý čas okružní plavby. Pod jejich velením se tančilo, zpívalo, soutěžilo a nechyběla ani toužebně očekávaná tombola. Každý z mořeplavců si odnesl krásnou výhru. K tanci i poslechu hrála kapela A- trio. Zábava byla opravdu perfektní a protancovány byly nejedny střevíce.
Atraktivním zpestřením mořeplavby bylo vystoupení orientálních tanečnic, které se krásně vlnily do rytmu hudby a šumění moře. Vystoupení mělo veliký úspěch a obdiv u všech přítomných panů i dam. Plavbu obohatily svým vystoupením i dívky z taneční školy Horizonty.
Plavba nádherně šumějícím karibským mořem rychle ubíhala a byla natolik úžasná, plná překvapení, že nikdo z pasažérů neskočil přes palubu a mořská nemoc si své oběti také nenašla.
Poděkování patří všem sponzorům i organizátorům, kteří nám umožnili bál s plavbou uskutečnit.
Vladislava Myjavcová
   
SETKÁNÍ NADAČNÍHO FONDU EVRAZ S HC VÍTKOVICE STEEL
16. prosince 2011
Již podruhé přijali naši klienti z Denního stacionáře pozvání Nadačního fondu EVRAZ na trénink hokejistů z extraligového týmu HC Vítkovice Steel v ČEZ Aréně. Tam se nás ujala vedoucí akce a odvedla nás do hlediště stadionu. Klienti viděli, jak se hokejisté připravují na zápasy, setkali se s některými hráči a na památku si odvezli společné foto. Zajímavým programem nás provázel klaun a maskot Rytíř Vítek, který nám předal dárky od Nadačního fondu EVRAZ a HC Vítkovice STEEL s hokejovou tématikou. Klientům se u hokejistů moc líbilo, většina z nich měla možnost takové prostředí navštívit poprvé.

Mgr. Zdeňka Břusková
 
CENA HEJTMANA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
6. 12. 2011
„Cena hejtmana Moravskoslezského kraje“, která je každoročně udělována u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených, autorům děl literárních, publicistických, zpravodajských a dalších, která přispívají k poznání problémů občanů se zdravotním postižením a podporují myšlenku jejich společenské integrace, letos byla udělena 6. prosince. Vernisáž zahájil Mgr. Jiří Jůza, PhD., ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě.
Formou finančního ocenění byly ceny uděleny za první místo panu Miroslavu Valáškovi, který se prezentoval dřevěnou plastikou „Hrad“ a za druhé místo panu Aleši Cholevovi za jeho obrazy s názvem „Žena s mandolínou“ a „Vesnice“. Ceny předali náměstek hejtmana moravskoslezského kraje Ing. RSDr. Karel Konečný a Mgr. Ing. Iva Tichá, členka rady kraje a předsedkyně výboru pro kulturu a památky zastupitelstva kraje.
Pro oba mladé tvůrce, kteří jsou klienty organizace SANTÉ centra ambulantních a pobytových sociálních služeb to, byla velká událost, která povzbudila i ostatní k další aktivitě, a to nejen v umělecké oblasti.

Bc. Zdeněk Krejza
   
TRADIČNÍ PODZIMNÍ ODPOLEDNE S RODIČI
19. 10. 2011
Dne 19. 10. 2011 proběhlo v Denním stacionáři „Tradiční podzimní odpoledne s rodiči“. Cílem tohoto setkání bylo umožnit rodičům seznámit se s výtvarnými aktivitami a činnostmi probíhajícími ve středisku. Rodiče si mohli s dospělými uživateli vyzkoušet ubrouskovou techniku na kamínek nebo květináčky a barvení odlitků ze sádry. Výrobky si pak odnesli s sebou domů. Pro děti byla připravena možnost malování prstovými barvami na výkres. Někteří rodiče využili možnost vyzkoušet si program SymWriter na počítači s dotykovým monitorem. Tento program se v našem středisku využívá k nácviku alternativní komunikace.

Bc. Lenka Milúchová
  
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
11. 10. 2011
Již potřetí v historii sociálních služeb se uskutečnil ve dnech 10. - 16. 10. 2011 „Týden sociálních služeb“, kdy otevřeli své dveře široké veřejnosti poskytovatelé sociálních služeb celé České republiky. 11. října přivítala návštěvníky z řad rodičů, příbuzných, studentů škol a institucí všechna střediska naší organizace. Seznámit se se službami, jež poskytujeme, projevilo zájem bezmála 150 návštěvníků.

Š. Šatanová
XV. CELOSTÁTNÍ OLYMPIÁDA V LEHKÉ ATLETICE DRUŽSTEV PRO MLÁDEŽ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM O PUTOVNÍ POHÁR PRIMÁTORA MĚSTA FRÝDKU – MÍSTKU 2011
22. - 23. 9. 2011
Ve dnech 22. - 23. 9. 2011 se konala XV. Celostátní speciální olympiáda družstev pro mentálně postižené sportovce. Po příjezdu do horského Hotelu Petr Bezruč v Malenovicích a ubytování, jsme využili možnosti navštívit bazén a bowling, večer se všichni zúčastnili diskotéky. Druhý den byl ve znamení sportovních klání na stadiónu ve Frýdku Místku. Proběhlo slavnostní zahájení her včetně několika vystoupení žáků základních škol a seskoku parašutistů. Naše družstvo zvládlo všechny disciplíny skvěle. Nejlepšího bodovaného místa dosáhl Miroslav Valášek, který se umístil na 4. místě v běhu na 400 m jednotlivců. V soutěži družstev, kterých bylo dohromady 28, jsme se umístili na úžasném 6. místě, což je výborné umístění vzhledem ke tvrdé konkurenci. Všichni se shodli na tom, že se v příštím roce opět rádi atletického klání zúčastní.

Bc.Margita Krejčí
  
V. ROČNÍK KRAJSKÉHO TURNAJE V BOCCIE
21. 9. 2011
Dne 21. 9. 2011 jsme se čtyřčlenným družstvem vyrazili do Ostravy reprezentovat organizaci v Krajském turnaji v boccie. Naše barvy reprezentovali Zdeněk Šír, Jan Surovec, Aleš Choleva a Jan Mohr. Po přivítání nás organizátoři turnaje provedli jejich malým, ale útulným zařízením. Následovalo slavnostní zahájení turnaje a začal první zápas s loňskými vítězi, kteří se příznačně jmenovali Obhájci. Soutěžilo se systémem každý s každým. Konkurence byla vysoká, ale i přesto se našim borcům velmi dařilo. Turnaj probíhal podle plánu a poslední zápas skončil těsně po poledni. Následovalo vyhlášení výsledků. Náš tým se umístil na pěkném 6. místě. Při loučení s účastníky turnaje jsme se všichni shodli, že se velmi těšíme na příští ročník.

Robert Lalík
   
 MEZINÁRODNÍ SPORTOVNĚ SPOLEČENSKÉ HRY VOZÍČKÁŘŮ
9. 9. 2011
 Tříčlenné družstvo našich klientů se vydalo 9.9.2011 na VX. Mezinárodní sportovně společenské hry vozíčkářů. Tyto hry se konaly v Domově Slunečnice v Ostravě. Po přívětivém přijetí a úvodním zahájení tamních zaměstnanců i klientů v maskách včel, krtků i zahradníků, začaly družstva mezi sebou zápolit v různých soutěžích na téma: „Šel zahradník do zahrady“. Po zajímavých soutěžích (zazimování mrkve, plašení krtka, sklizeň brambor) všichni netrpělivě čekali na vyhlášení výsledků. Naše družstvo se sice neumístilo na předních pozicích, ale odměna nás neminula. Hana Nevrlá získala ocenění Největší sympaťačka her. Měli jsme dobrý pocit ze sportovně prožitého dne, hry fair-play a seznámení s novými lidmi.

Kateřina Slezáková
  
 "BEZ BARIÉR"
4. 10. 2011
 V dnešní uspěchané době, která nevytváří moc prostoru ohlížet se kolem sebe, je zázrak potkat lidi, kteří se zastaví, ohlednou se, a v případě nouze pomůžou. A to se stalo i nám. Naše organizace poskytuje podporu a péči lidem s mentálním postižením v kombinaci s tělesným postižením. Pohyb klientů, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík anebo mají potíže s chůzi je ve středisku MIKADO nepředstavitelně složitý. Přechod tvoří několikastupňové schodiště, které je nutné několikrát denně překonat. Pro přesun vozíčkářů musí být dokonce použit venkovní přejezd a to si každý dovede představit jaké to musí být, zejména v zimním období. Problém by mohla vyřešit vnitřní šikmá schodišťová plošina, která spojí vestibul s jídelnou. Nicméně řešení je nasnadě, ale problém financování přetrvával. Při hledání pomocné ruky jsme oslovili Nadaci OKD, a v programu Pro zdraví jsme s projektem „Bez bariér“ uspěli . Naše radost neznala mezí, neboť jsme získali 90 % nákladů. Dodávka a montáž proběhla ve velmi krátkém čase a už od konce prázdnin využíváme plošinu k přesunům. Všichni, kteří ji používají se vždy na ni těší, a ostatním nezbývá než závidět. Panáček s tužkou nakreslil úsměv na tváři! No vždyť jsem to říkala, zázrak! Chceme ještě jednou za všechny poděkovat všem v Nadaci OKD, kteří nám pomohli vyřešit problém a jsme rádi, že vyléčili naši dlouholetou bolístku. 

Marcela Hefková
  
SLAVNOSTNÍ PŘIJETÍ VÝPRAVY ZE SPECIÁLNÍCH LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER ATHÉNY 2011 NA PRAŽSKÉM HRADĚ, KTERÉHO SE ÚČASTNIL NÁŠ SPORTOVEC PETR KUBALA
8. 9. 2011
 
Dne 8. 9. 2011 byla do Prahy pozvána celá česká výprava, která nás reprezentovala na Letní speciální olympiádě v Athénách 2011. Slavnostní přijetí se konalo v Míčovně Pražského hradu. Celou výpravu přivítala první dáma české republiky paní Livia Klausová. Přijetí zahájila krátkým poděkováním za velmi úspěšnou reprezentaci a následně si popovídala s každým sportovcem. Pro Petra Kubalu to byl velmi významný den, neboť kromě první dámy se setkal s ostatními sportovci, se kterými se seznámil na olympiádě. Po setkání následovalo malé občerstvení a volný program. Vše bylo zdokumentováno množstvím fotografů z různých médií. Věřím, že Petr Kubala bude nadále poctivě trénovat, aby příští olympiáda v roce patřila opět jemu.

Bc. Margita Krejčí
          
HORNÍ SUCHÁ – STÁJ VÁCLAV
24. 8. 2011
Dne 24. 8. 2011 jsme naplánovali výlet do Horní Suché. Cestovali jsme autobusem, což pro některé byl úplně nový zážitek. Ve stáji Václav se děti seznámily s domácími zvířaty, měly si možnost nakrmit kozy a pohladit koně. Se zaujetím sledovaly koně při výcviku. Po malém občerstvení jsme se vydali autobusem zpět do Denního stacionáře. Děti na výletě prožily hezké chvíle, výlet se jim líbil.

Sabina Prokopová, DiS.
OZDRAVNĚ REKREAČNÍ POBYT V CHORVATSKU
Za sluncem jsme se v tomto sychravém létě vypravili do malebného přímořského městečka Seget Vranjica v Chorvatsku na ozdravně rekreační pobyt, který se uskutečnil ve dnech 11. – 22. 8. 2011 a byl z velké části finančně dotován Magistrátem města Havířova. Byli jsme ubytování ve ville Tereza. Na pobytu jsme se nejen rekreovali, ale také poznávali krásy Chorvatska. Navštívili jsme dvakrát historické městečko Trogir, a to během dne a jednou i večer. Ve dne jsme se seznamovali s historií tohoto kouzelného místa a večer jsme obdivovali osvětlené ulice, přístav s loděmi, taverny plné lidí a vůni přímořského města. Další náš výlet směřoval do města Splitu. Zde nás zaujala bohatá historie a ruch velkoměsta. Nakoupili jsme dárky pro své blízké a ochutnali dobrou chorvatskou zmrzlinu. Dalším lákadlem byl pro nás Dalmácký večer, který se konal vysoko v horách. K tanci nám hrála chorvatská skupina, dostali jsme pohoštění a prožili jsme nezapomenutelný večer. Na rekreačně ozdravném pobytu jsme si užili hodně slunce, moře a spoustu legrace. Do Havířova jsme se vrátili opáleni, odpočatí a plní nových zážitků a dojmů.

Eva Kučerová
 
VÝLET NA HRAD HELFŠTÝN
18. 8. 2011
Dne 18. 8. 2011 jsme v brzkých ranních hodinách vyrazili dobýt hrad Helfštýn. K hradu jsme se dostali po naučné stezce a zvládli jsme i stoupání těsně pod hradem. Hodinová prohlídka s průvodcem byla velmi interaktivní. Průvodkyně se obracela s dotazy na naše klienty a ti se předvedli jako znalci středověku a historie. Na závěr nám poděkovala a pochválila aktivní a vědomostmi nabitou celou skupinu. Všichni jsme se shodli, že historie naší vlasti je opravdu zajímavá a poutavá a budeme ji poznávat i příště.

Světlana Macurová
  
SLEZSKOOSTRAVSKÝ HRAD
5. 8. 2011
Dne 5. 8. 2011 jsme uskutečnili celodenní výlet na Slezskoostravský hrad. Uživatelé se seznámili s historií celého objektu a také s historií města Ostravy. Dále shlédli hradní sklepení s čarodějnicemi, akvária se sladkovodními rybami a hradní galerii. Prošli si hradby a vylezli do věže, ze které viděli panorama Ostravy. Počasí se vydařilo a uživatelé si odnesli mnoho pěkných zážitků.

Sabina Prokopová, DiS.
VÝSTAVA RUKODĚLNÝCH A VÝTVARNÝCH PRACÍ "TÓNY ŽIVOTA"
7. 7. - 25. 8. 2011
Naše organizace pořádala už tradičně ve spolupráci s Městskou knihovnou Havířov, konkrétně s oddělením hudby, výstavu pro veřejnost. Na této výstavě byly k vidění obrazy, které vznikly v kreativním ateliéru, dřevěné plastiky ručně dlabané, strojově i ručně vyšívané ubrusy, koše, ručně tkané koberce, svíčky, drobné dekorativní předměty a keramika. Všechny tyto předměty vznikly pod šikovnýma rukama našich klientů. Výstava byla důstojnou prezentací naší dlouholeté práce.

Bc. Zdeněk Krejza
        
DOPOLEDNÍ GRILOVÁNÍ
20. 7. 2011
Dne 20. 7. 2011 proběhlo na terase Denního stacionáře Čelakovského dopolední grilování. Zaměstnanci a uživatelé si nachystali na terase stoly a židle. Uživatelé měli na výběr grilované párky nebo klobásky, které jim byly připraveny v rámci dopolední svačiny, k pití limonádu a čaj. Dospělí uživatelé po jídle hráli stolní hry nebo se šli projít, malé děti se prolézaly v zahradě na prolézačkách nebo se houpaly na houpačce. Protože krásně svítilo sluníčko, přáli si na terase i poobědvat. Grilování spojené i s obědem na terase se všem moc líbilo, byli spokojeni a určitě si to chtějí znovu zopakovat.

Sabina Prokopová, DiS.
MÁME STŘÍBRO
XIII. SVĚTOVÉ LETNÍ HRY SPECIÁLNÍCH OLYMPIÁD ATHÉNY 2011
20. 6.- 5. 7. 2011
Letošní XIII. Světové letní hry speciálních olympiád v Athénách byly krásnou tečkou za tréninkovou pílí všech sportovců České reprezentace. Pořádající země nás hostila od 20. 6. 2011 do 5. 7. 2011. První čtyři dny pobytu jsme měli možnost poznat různá zákoutí Řecka, stejně jako jejich kulturu a tradice. Dne 25. června v pozdních hodinách byly slavnostně zahájeny v Athénách 13. Světové letní hry speciálních olympiád 2011. Českou delegaci vedla vedoucí výpravy paní Středová. Na stadion Panathinaiko jsme vcházeli jako 165. země z celkového pořadí 171 zemí. Celkově se Světových her zúčastnilo 7000 sportovců. Nápis Česká republika měl tu čest nést náš plavec Petr Kubala. Na všechny zapůsobil vzpomínkový film na Eunice Kennedy Shriver, zakladetelku speciálních olympiád, která zemřela v srpnu loňského roku. Zahajovací proslov měl její syn Timothy Shriver - prezident Special Olympics International. V rámci hlavního programu vystoupil také legendární Steve Wonder. Po půlnoci byl zapálen Oheň naděje a řecký prezident Karolos Papoulias XIII. Světové letní hry speciálních olympiád prohlásil za zahájené.
V neděli začali kvalifikační závody. Českou republiku reprezentovalo 46 sportovců. Naši organizaci, město a zemi reprezentoval ve velké konkurenci Petr Kubala v plavání na 50 a 100 m v. z. Svým úžasným výkonem doslova dosáhl na skvělou stříbrnou medaili. Česká delegace přivezla celkově 43 medailí a tento ročník patří k jedněm z našich nejúspěšnějších. Všichni naši sportovci musejí v životě překonávat nemalé překážky díky svému handicapu, o to víc si zaslouží úctu nás, kteří se s těmito překážkami nemusíme dnes a denně potýkat. Osobně chci uvést, že celé hry byly perfektně připraveny a jediné co mě mrzí, byl nedostatek zpráv, jak v tisku, tak v televizi. Světové letní hry byly zakončeny nádherným závěrečným ceremoniálem opět na stadionu Panathinaiko a uhašením Ohně naděje.

Bc. Margita Krejčí
             
DEN ŘEMESEL PRO ŠKOLY
24. 6. 2011
Dne 24. 6. 2011 se naše organizace zúčastnila akce ,,Den řemesel pro školy“ v prostorách Kotulovy dřevěnky v Havířově. Cílem této akce bylo seznámení veřejnosti s lidovými řemesly a s životem lidí v dřívější době. Naši klienti předváděli veřejnosti své dovednosti v podobě tkaní na tkalcovském stavu a pletení košů. Návštěvníci této akce byli velmi nadšeni šikovností našich uživatelů a zručností jejich rukou. Obdivovali, co všechno se naučili a jaké dekorativní předměty dovedou zhotovit, byli nadšeni jejich dobrou náladou a komunikativností. Těšíme se na další spolupráci s muzeem těšínská.

Eva Kučerová
     
CELODENNÍ VÝLET DO BESKYD – BÍLÝ KŘÍŽ – CHATA SULOV
13. 7. 2011
S přáním užít si přírody, sluníčka a krásného letního dne, jsme se vydali s klienty na výlet do beskydských hor. Cílem byla návštěva horské chaty SULOV. Ráno plni čerstvých sil jsme vyrazili od rozcestníku z Visalají „dobývat“ Bílý Kříž. Cesta byla příjemnou procházkou. Stačila nám jedna hodina a už jsme se občerstvovali na venkovní terase s výhledem na nádhernou přírodu. Také gastronomie byla bez výjimek perfektní. Společně s klienty jsme do návštěvní knihy zvěčnili své podpisy s poděkováním za velmi příjemný a ohleduplný přístup pod heslem „Zákazník náš pán“. Beskydy mají mnoho krásných míst a stojí za to projít po hřebenu celou stezkou, ale to si necháme na příště.

Andrea Nováková
 
ZAHRADNÍ SLAVNOST
16. 6. 2011
Slunečný červnový den byl jako stvořený pro uspořádání tradiční zahradní slavnosti pro klienty, rodinné příslušníky a zaměstnance. Přispěla k tomu dobře připravená zábava. Tentokrát na všechny čekalo sedm originálních disciplín. Po zvládnutých soutěžních úkolech bylo příjemné se osvěžit točeným pivem a pochutnat si na něčem z grilu. DJ Bubi dotvářel příjemnou atmosféru dobrým výběrem hitů. Odpolední čas zrál jako víno a nikdo domů nespěchal. Zbývá se jen těšit na další společně strávené chvíle.
 
Světlana Macurová
        
"KRTEK NEJEN OD MILERA"
V první polovině roku 2011 se naše děti zúčastnily výtvarného projektu s názvem „Krtek nejen od Milera“, který pořádala Městská knihovna Havířov, dětské oddělení. Cílem bylo vytvořit obrázek pohádkového krtečka a jeho kamarádů. Za nejhezčí výkres krtečka obdržely naše děti diplom a dětskou knížku s názvem „Svět kolem nás“.

Bc. Lucie Kubiczková
         
SPORTOVNÍ DOPOLEDNE
10. 6. 2011
Dne 10. 6. 2011 proběhlo v Denním stacionáři Čelakovského za účasti uživatelů a dětí mateřské školky sportovní dopoledne. Díky příznivému počasí probíhalo venku na naší zahradě. Byla připravena spousta sportovních disciplín, například stopy, hod na cíl, panák, prolézací tunel, šlapadlo. Po dokončení všech disciplín následovalo malé občerstvení. Celé sportovní dopoledne jsme zakončili společnou diskotékou. Děti i uživatelé si odnesli mnoho pěkných společných zážitků.
Den proběhl ve veselé atmosféře a dobré náladě.

Kateřina Povolná
    
ÚKLID ZAHRADY NA UL. ČELAKOVSKÉHO
22. 5. 2011
V neděli 22. 5. 2011 v dopoledních hodinách navštívila skupinka mladých chlapců a zaměstnanců Dětského domova se školou v Těrlicku naše středisko Denní stacionář na ul. Čelakovského v Havířově. Tito mladí lidé nám v rámci svých volnočasových aktivit pomohli s úpravou zahrady (úprava rozježděného terénu, zasetí trávy). Při této příležitosti si prohlédli i prostory Denního stacionáře a vyzkoušeli si rehabilitační a didaktické pomůcky. Protože se jim v našem středisku moc líbilo, přislíbili účast na akcích pořádaných naší organizací, např. společné utkání ve fotbale, stolním tenise aj.

Mgr. Zdeňka Břusková
       

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
19.5.2011
Den otevřených dveří v SANTÉ poskytl jako každým rokem možnost návštěvníkům z řad rodičů, občanů města, studentů škol a institucí nahlédnout do středisek naší organizace Denní stacionář, MIKADO a Chráněné bydlení a seznámit se se službami, jež poskytujeme. Jednotlivá střediska naší organizace si prohlédla stovka návštěvníků.

Šárka Šatanová
ODBORNÁ STÁŽ STUDENTŮ Z FINSKA
14.- 28. 4. 2011
Ve spolupráci se Střední školou v Havířově – Prostřední Suché proběhla ve dnech 14. – 28. dubna 2011 praxe dvou studentek ze severské země Finska. V průběhu praxe se studentky seznámily s chodem celé organizace a postupně navštívily všechna střediska. V Denním stacionáři je velmi oslovila práce jak s dětmi, tak s dospělými. Vzhledem k jejich studijnímu oboru jim tato sociální služba nejvíce připomínala jejich praxi, kterou vykonávají ve Finsku. V středisku MIKADO vytvářely společně s klienty rukodělné předměty a pomáhaly rozvíjet jejich samostatnost. Studentky navštívily i službou Chráněné bydlení, kde si vytvořily představu o poskytovaných službách, jako celku. S jazykovou bariérou pomáhaly studentky Střední školy, které se účastnily také všeho dění. Během praxe vznikly vzájemné sympatie, přátelství a cizí jazyk pro klienty nebyl překážkou. Pomocí neverbální komunikace vstupovali do společných rozhovorů. Praxe finských studentek byla obohacením pro všechny i ve znalostech o zemi samotné - jejich zvyky, měna, jazyk, kultura. Pro klienty byla návštěva zajímavým a inspirativním zpestřením jejich života.

Andrea Nováková a Bc. Zdeněk Krejza
             
SPORTOVNÍ DOPOLEDNE
27. 4. 2011
V Sportovní hale na ul. Žákovské jsme ve spolupráci s Domovem seniorů Havířov uspořádali sportovní dopoledne, ve kterém změřili své síly a umění jejich a naši sportovci. Turnaje v boccia se zúčastnilo celkem sedm družstev a ve fotbale dvě. Po slavnostním zahájení se utkala v přátelském zápase družstva ve fotbalu. Naši fotbalisté bojovali jako lvi, přesto jsme byli poraženi smíšeným družstvem Domova seniorů, složeného i ze zaměstnanců.
Pak se na dvou hřištích rozběhly zápasy v Boccie. Do finálových bojů o první až čtvrtou příčku se probojovali Luňáci z Domova seniorů a naše družstva Čtyřlístek, Slunečnice a Mikado. Po napínavém finálovém utkání se na zlatém místě umístilo družstvo Slunečnice, na stříbrném Mikado. V klání o třetí a čtvrtou příčku s jasnou převahou získalo bronz družstvo Luňáci a čtvrtá bramborová medaile zůstala družstvu Čtyřlístek. Kapitáni družstev převzali z rukou vedoucího střediska pamětní diplomy a každý ze sportovců obdržel malý dárek vyrobený klienty SANTÉ. Již dnes se těšíme na další společné akce, neboť nežijeme vedle sebe, ale spolu.

Bc. Zdeněk Krejza
              
PLAVECKÉ ZÁVODY OSTRAVA 2011
9. 4. 2011
Dne 9. 4. 2011 se uskutečnily, tak jako každý rok, plavecké závody v bazénu Sareza. Závodů se zúčastnili plavci: Petr Valíček, který doplaval pro 1. místo v závodě na 25 m volný způsob (dále jen v.z.), Miroslav Valášek, jež skončil na 2. místě na trati 50 m v.z.. Za ženy plavala Petra Kucháriková, která obsadila 1. místo na trati 25 m v.z. Překvapením, stejně jako Petra, byla Martina Tomčalová, která doplavala pro krásné 3. místo v závodě na 25 m v.z. Je škoda, že závodů se ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit Petr Kubala a Milan Hyžík.

Bc. Margita Krejčí
        
FIT – BÁL, SPOLEČENSKÝ VEČER PŘED PLAVECKÝMI ZÁVODY
8. 4. 2011
Dne 8. 4. 2011 se konal společenský večer, který je součástí následujících plaveckých závodů Ostrava 2011. Letos se tohoto večera zúčastnilo 12 uživatelů. Akce se konala ve společenském sále v Ostravě Porubě. Během večera jsme měli možnost shlédnout vystoupení taneční skupiny a číslo tanečnic hip hopu žákyň základní školy. Po celý průběh večera hrála disco hudba a všichni si skvěle zatancovali. Na závěr byla tombola, ve které někteří vyhráli malé dárky. Všichni byli spokojeni a těšíme se na příští rok, kdy se tato akce bude konat již po třiadvacáté.

Bc. Margita Krejčí
 
MAŠKARNÍ BÁL
29. 3. 2011
Jako každým rokem tak i letos jsme pořádali v Denním stacionáři pro děti a dospělé uživatele „Maškarní bál“. U této příležitosti přijali naše pozvání i kamarádi ze střediska MIKADO. Za rytmu hudby se uskutečnila přehlídka nápaditých masek, nechyběla diskotéka protkána soutěžemi. Během společné zábavy se mohli naši uživatelé posilnit připraveným občerstvením.

Mgr. Zdeňka Břusková
                  
REHABILITAČNÍ POBYT V KUNČICÍCH POD ONDŘEJNÍKEM
16.- 23. 3. 2011
Ve dnech 16. - 20. 3. 2011 jsme uskutečnili rehabilitační pobyt v Beskydech. Cestovali jsme vlakem a k penzionu Krkoška jsme došli pěšky. Následující dny jsme kromě relaxace poznávali okolí a uspořádali jednodenní výlet. Prohlédli jsme si stáje koní v nedaleké jízdárně, navštívili lázně Lara s přilehlou zahradou a vyhlídkou a prošli jsme se k ruskému kostelíku v obci Čeladná. Také celodenní výlet na Pustevny se vydařil. Přestože nám počasí příliš nepřálo, zasněžená krajina zahalená do mlhy měla své kouzlo. Cestou jsme si povídali o historii dřevěných domů na Pustevnách, které navrhl v roce 1898 architekt Dušan Jurkovič a patří k nejcennějším historickým stavbám v Beskydech. A právě jeden z nich slouží jako secesní restaurace, kde jsme poobědvali a zahřáli se teplým čajem.
Nadýchaní horského vzduchu jsme se s chutí vrátili ke svým aktivitám a domácím činnostem.

Jaroslava Leinveberová
        
VÝSTAVA VÝTVARNÝCH PRACÍ „SVĚT NAŠIMA OČIMA“
2. 3. 2011
Výstava zejména výtvarných prací ve výstavní síni Radost proběhla ve dnech 2. až 28. 3. 2011. Vernisáž zahájila úvodním slovem paní ředitelka Ing. Tamara Šeligová. Kulturně akci obohatili klienti SANTÉ ukázkou muzikoterapie.
Na výstavě prezentovali svá díla klienti, kteří navštěvují kreativní ateliér. V tomto ateliéru vytvořili pod vedením zkušeného zaměstnance díla, která rozhodně stojí za zhlédnutí. Naši klienti se naučili za velmi krátkou dobu pracovat různými výtvarnými technikami, za použití více druhů materiálů. Na výstavě jsou dále k vidění dřevěné plastiky a keramika, které také vznikly pod rukama klientů. Výstava je důstojnou ukázkou šikovnosti lidí, kteří i přes svůj hendikep umějí vytvořit dílo, hodné zhlédnutí širokou veřejností.

Bc. Zdeněk Krejza
 
NÁVŠTĚVA HC VÍTKOVICE STEEL
25. 2. 2011
Dne 25. února 2011 jsme s velkou radostí přijali pozvání Nadačního fondu EVRAZ na trénink extraligových hokejistů. Byla to pro nás velká událost, neboť jsme fandy vítkovického hokeje. Možnost nahlédnout do kuchařky na recepty klubových vítězství a navíc takto zblízka, se nenaskýtá každý den. Při tréninku celého týmu nás bavil svým uměním klaun. Po tréninku jsme měli možnost se na čerstvě rozježděném ledě s hokejisty vyfotit. Následovalo pozvání na oběd do restaurace v budově ČEZ ARÉNY. Na závěr celé akce nás přišel přivítat rytíř Vítek, symbol Vítkovic. Z akce jsme si kromě nezapomenutelných zážitků dovezli podepsané plakáty, trička a čepice. Kromě zážitků a dárků jsme odjížděli bohatší o poznatek, že hokej není jen zábava, ale i velká dřina.

Bc. Zdeněk Krejza
                     


Partneři Santé-Havířov

Další informace

Podpořte nás nakupováním na svých oblíbených e-shopech!
Věděli jste, že nyní můžete naší organizaci pomoct i obyčejným nákupen na internetu? Přidali jsme se do projektu GIVT, který podporuje neziskové organizace a sportovní kluby. Stačí, když nákupy, které děláte běžně, provedete přes portál GIVT. Část peněz z Vaší útraty bude darována nám! Je to opravdu jednoduché, zabere Vám to jen několik vteřin vašeho času. A co je nejdůležitější, při nákupu nezaplatíte nic navíc. Více zde.

Upravit Cookie předvolby

Přepnout na klasické zobrazení

Kontakt

SANTÉ HAVÍŘOV
Tajovského 1156/1
736 01 Havířov-Podlesí
Tel.: 596 411 026
Fax: 596 411 025
reditel@sante-havirov.cz
IČ: 00847470, DIČ: CZ00847470

Bankovní spojení:
Česká spořitelna - 1666000319/0800

Kraj: Moravskoslezský
Obec: Havířov
Zřizovatel: Statutární město Havířov

Statutární zástupce:
Mgr. Michaela Rosová

Ostatní:
Naše organizace je zapsána v registru poskytovatelů sociálních služeb
 

Další informace